Brutális, 10 ezer fős leépítés jöhet a divatcikk-kereskedő üzletláncnál

Debenhams karácsony
A shopper carries a Christmas-themed bag from the retailer Debenhams as they walk along Oxford Street in London, on November 23, 2017. Black Friday is a sales offer originating from the US where retailers slash prices on the day after the Thanksgiving holiday. In the UK it is used as a marketing device to entice Christmas shoppers with the discounts at stores often lasting for a week. / AFP PHOTO / Ben STANSALL
Vágólapra másolva!
Az élelmiszer-kiskereskedő láncok többsége remek ünnepi szezont tudhat magáénak Angliában, ám nem minden nagy bolthálózatot fogadtak kegyeikbe a vevők a karácsonyi időszakra készülődve. Az Independent úgy tudja, a korábban Magyarországról már kivonult Debenhams annál is több üzletét zárhatja be, mint amennyit hivatalosan jelez a vállalat.
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, a befektetők növekvő aggodalma mellett, mindinkább a túlélésért harcol a Debenhams, a számos országban jelen lévő divatcikk-kereskedő. A cég hivatalosan arról nyilatkozott, a költségeik féken tartása miatt, a következő három-öt évben mintegy 50 boltjukat zárják be, és 4000 munkavállalójuktól lesznek kénytelenek megválni.

Bajban a Debenhams Forrás: AFP/Ben Stansall

Egyes brit források szerint ugyanakkor zárt ajtók mögött valójában további 40 bolt bezárásáról folyik a gondolkodás. Ha ez megtörténik, akkor néhány éven belül a leépítésekkel ez szám elérheti a 10 ezer főt is, de legalábbis ennyi dolgozó állása kerül veszélybe.

A céget, sok más hagyományos kiskereskedelmi lánchoz hasonlóan, a növekvő bérköltségek és bérleti díjak mellett, az online kereskedelem rohamos erősödése szorongatja.

Eközben a cég papírjai a hét elején további 3 százalékkal csökkentek a londoni tőzsdén. A Debenhams nehéz helyzetét jól mutatja, hogy míg 2006-ban a vállalat értékét 1,7 milliárd fontra (akkor kb. 646 milliárd forint) taksálták, most csak 83 millió fontra értékelik az elemzők.

A vállalat megmentése érdekében befektetők egy csoportja megállapodott egy tekintélyes üzleti tanácsadó céggel arról, hogy dolgozzák ki a további működéshez szükséges szerkezetátalakítási reformokat. A felsővezetés támogatásáról biztosította a befektetői törekvést.

Arról, hogy hol lesznek boltbezárások, pontos információ még nincs, de valószínűsíthetően a brit láncról van szó. Anglián kívül a vállalat jellemzően franchise-partnerekkel működik.