Ötszáz új munkahelyet teremtett az FAG debreceni új beruházása

SZABÓ Péter; KÓSA Lajos; SZIJJÁRTÓ Péter; PAPP László
Debrecen, 2019. január 16. Szabó Péter, az FAG Magyarország Ipari Kft. ügyvezető igazgatója, Rainer Lindner, a Schaeffler Csoport közép- és kelet-európai, közel-keleti és afrikai szubregionális vezetője, Andreas Schick, a Schaeffler Csoport operatív igazgatója, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester és Kósa Lajos, a térség fideszes országgyűlési képviselője (b-j) a német Schaeffler csoporthoz tartozó FAG új gyártócsarnokának átadásán Debrecenben 2019. január 16-án. Ötszáz új munkahelyet létesített az FAG a debreceni beruházással. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Az FAG 25 milliárd forintból megvalósult új csapágygyára 500 új munkahelyet hozott létre Debrecenben, a beruházást a magyar kormány 3,16 milliárd forint vissza nem térítendő készpénztámogatással segítette - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az új gyártócsarnokának átadó ünnepségén.
Vágólapra másolva!

A miniszter beszédében kiemelte, hogy Magyarország 2018-ban külgazdasági rekordot ért el.

Tavaly 98 nagyberuházás valósult meg, illetve kezdődött el az országban,

összesen 1380 milliárd forint értékben. Hozzáfűzte hogy ezek majdnem egyharmada Debrecenbe érkezett, ami jól mutatja a város vezetői és parlamenti képviselői munkájának a sikerét.

Szabó Péter, az FAG Magyarország Ipari Kft. ügyvezető igazgatója, Rainer Lindner, a Schaeffler Csoport közép- és kelet-európai, közel-keleti és afrikai szubregionális vezetője, Andreas Schick, a Schaeffler Csoport operatív igazgatója, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Papp László polgármester és Kósa Lajos, a térség fideszes országgyűlési képviselője a német Schaeffler csoporthoz tartozó FAG új gyártócsarnokának átadásán Debrecenben 2019. január 16-án. Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az elmúlt évben több mint 17 ezer új munkahely jött létre a beruházások nyomán,

az átlagfizetés ezeken a munkahelyeken 420 ezer forint volt, ami 40 százalékkal haladta meg az egy évvel korábban létrejött munkahelyek fizetési átlagát - részletezte Szijjártó Péter.

A német Schaeffler csoporthoz tartozó FAG új gyártócsarnoka Debrecenben. Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A miniszter annak kapcsán, hogy az elmúlt öt esztendőben valamennyi évet külgazdasági rekorddal zárta az ország, azt mondta:

megalapozta a digitális gazdaság, az ipar 4.0 alapjait, a tartós gazdasági növekedést.
A múlt évben 100 milliárd eurót tett ki a magyar export, a beruházási és az export-teljesítmény alátámasztja, hogy a 4 százalékos gazdasági növekedés tartós tud maradni Magyarországon.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a német vállalatok a legmagasabb technológiát hozzák Magyarországra, amivel hozzájárulnak a magyar gazdaság új dimenzióihoz, a hozzáadott érték növeléséhez.

Az FAG a debreceni beruházással ötszáz új munkahelyet hoz létre. Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Jelenleg

hatezer német vállalat 300 ezer embernek ad munkát hazánkban

- fűzte hozzá. Jelentősnek nevezte annak a német vállalatok körében végzett felmérésnek az eredményét, miszerint az itt működő cégek 84 százaléka újra Magyarországra hozná a beruházását.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő beszédében a gazdasági szemléletváltásra hívta fel a figyelmet a modernizáció, az innováció, a digitalizáció szellemében. Kiemelte, hogy a gazdaságpolitikában is versenyképesnek kell lenni,

Az FAG új gyártócsarnoka Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Papp László, Debrecen polgármestere elmondta, hogy tavaly Debrecen is rekordévet zárt a befektetések, a munkahelyteremtő beruházások terén:

2018-ban 1,3 milliárd euró, több mint 400 milliárd forint összértékű beruházás valósult meg a városban.

Rainer Lindner, a Schaeffler csoport regionális vezetője és Andreas Schick operatív igazgató egyaránt megerősítette, hogy cégük elkötelezett a debreceni fejlesztések mellett. Az új beruházással már csaknem 1600 dolgozót foglalkoztató

FAG létszáma akár a kétezret is elérheti az elkövetkező években

- jelezték.

Egy elkészült csapágy a német Schaeffler csoporthoz tartozó FAG új gyártócsarnokábann. Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Szabó Péter, az FAG Magyarország Ipari Kft. ügyvezető igazgatója emlékezetett, hogy cégük 1999-ben az egykori Magyar Gördülőcsapágy Művek telephelyén 40 fővel kezdte meg működését.
A húsz éves vállalat a Határ úti ipari parkban immár 58 ezer négyzetméteren évente 25 millió kúpgörgős csapágyat és 500 millió kúpgörgőt állít elő - tette hozzá az igazgató.