Nehéz pontosan meghatározni, miért olyan népszerű az avokádó a világ számos pontján, egészen eltérő kulturális és kulináris hagyományú környezetekben is. Az biztos - az Origo ebben a cikkében írt erről -, hogy az észak-amerikai gasztronómiai megoldásoknak megkerülhetetlen eleme, de előszeretettel fogyasztják azt Latin-Amerika országaiban és egyre inkább Ázsiában is.
Egyesek a gyümölcs "jó marketingjének" tulajdonítják a sikert, mások szerint pedig egyszerűen a globalizáció egy pozitív hozadéka, hogy a finom, egészséges élelmiszerek szerte a világon megtalálják fogyasztóikat.
Az avokádó iránti kereslet robbanásszerű megugrása az Egyesült Államok igénynövekedéséhez köthető.
2001-ben 60 ezer tonna, 2015-ben már 870 ezer tonna volt a bevitel a gyümölcsből.
2015 óta ugyan némileg mérséklődött az importnövekedés üteme, ám a világ más részei ezzel egyidejűleg ráerősítettek. Például Kínában valósággal kilőtt a fogyasztás. 2012-ben még csak 154 tonnát importáltak, addig 2017-ben már 31 ezer tonnát. Az előzetes adatok azt mutatják, a növekedés tavaly is folytatódott.
A kimutatások szerint azonban több más ország is nagyarányú növekedést tudhat magáénak.
Például Japánban, a 2001-2017-es időszakban, 81 ezer tonnárról 123 ezer tonna fölé nőtt az import.
De Németország ebben az időszakban 22 ezer tonnáról 102 ezerre, Szaúd-Arábia 344 tonnáról 20 ezer tonna fölé, Románia pedig 10 tonnáról 5,7 tonnára növelte az importot. Sok más ország, Hondurastól Svájcon át Oroszországig, hasonló arányú illetve volumenű növekedést mutathat fel.
A várakozások szerint a világ avokádó-éhsége a közeljövőben nem fog csillapodni.