Az ikonikus bankárcsalád kivonul Ausztriából

Rothschild
Vágólapra másolva!
A Rothschildok megválnak egykori hatalmas ausztriai birodalmuk utolsó darabkájától is. A család osztrák ága, amely valaha a Habsburg-birodalom legnagyobb hitelezője volt, 100 millió dollár feletti áron eladja azt az erdőterületet is, amely még megmaradt az egykori mérhetetlen nagyságú vagyonból.
Vágólapra másolva!

Ezzel a lépéssel egy több mint 200 éves történetnek szakad vége, ugyanis a család 1815-ben kezdte meg üzleti tevékenységét az osztrák fővárosban, Bécsben.

Az Alsó-Ausztriában található 7 ezer hektáros erdőt (ami 20-szor akkora, mint a New York-i Central Park) a Prinzhorn Holding vásárolja meg a Bloomberg értesülései szerint. Története elég kalandos volt, hiszen Ausztria náci megszállása idején a németek elkobozták a Rothschildoktól, s az eredeti területnek csak egy részét kapta vissza család a második világháború után.

A Rothschildok osztrák ágának karrierje egyébként meredeken ívelt felfelé az 1800-as években, hiszen amellett, hogy a birodalom első számú hitelezői voltak, néhány évtized leforgása alatt az ország legnagyobb földbirtokosaivá is váltak.

A család egyik tagja, Albert a saját korában, azaz az 1910-es években Európa leggazdagabb emberének számított.

A Rothschild-család címere Forrás: Wikimedia Commons

Az ausztriai Rothschildok vagyoni helyzetét az 1930-as gazdasági világválság roppantotta meg, a tulajdonukban álló bank csődbe ment. A következő nagy csapást a náci megszállás mérte rájuk.

A világháborút követően vagyonukat részben visszakapták, ám az örökösök már egyre kevesebb időt töltöttek Ausztriában. Az utolsó Rothschild a Creditanstalt bankban dolgozott 1997-ig, ezt később az Unicredit felvásárolta. A bank ikonikus bécsi központjában jelenleg bevásárlóközpont működik.