Nemzetközi szinten üzentek hadat a pálmaolajnak

olajpálma pálmaolaj
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió fokozatosan megszünteti a pálmaolaj használatát, ami komoly kritikát vált ki az olyan termelők körében, mint Indonézia vagy Malajzia.
Vágólapra másolva!

Aktivisták már évek óta kampányolnak a növényi üzemanyag ellen, mivel a pálmaolaj termeléséhez sok helyen kiirtják az erdőket, valamint munkaerő visszaélés is tapasztalható a termelők körében.

Olajpálmák Forrás: Wikimedia Commons

Indonézia és Malajzia együttesen termeli a világ pálmaolajának több mint 80 százalékát.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) által alapított Eyes on the Forest környezetvédelmi koalíció szerint az Indonéziához tartozó Szumátra sziget elvesztette 250 ezer négyzetkilométeres erdőségének 56 százalékát (ez nagyobb területet jelent, mint az egész Egyesült Királyság) az elmúlt 31 évben.

Franciaország és Norvégia az elsők között döntöttek úgy, hogy megkezdik a pálmaolaj használatának korlátozását.

Az Európai Unió pedig júniusban megállapodott arról, hogy 2030-tól fokozatosan megszünteti a pálmaolaj használatát az üzemanyagokban – ezt egy szélesebb körű megújuló energiaforrások arányát növelő csomag részeként fogadták el.

Pálmaolaj Forrás: AFP/Ted Aljibe

Teresa Kok, a maláj iparági miniszter szerint a döntés aláássa a tisztességes és szabad kereskedelmet – írta a CNBC.

Ugyanakkor nem csak az Unió tesz lépéseket a pálmaolaj használatának csökkentése érdekében: számos nagyvállalat keres alternatívát, például a svájci Nestlé 2020-ig termékeinél száz százalékban a fenntartható módon előállított pálmaolajat fog használni.