A legnagyobb nevek hagyják ott a közösségi finanszírozási oldalt

Patreon logo
Web
Vágólapra másolva!
Jordan Peterson kanadai professzor és Dave Rubin komikus bejelentették, hogy a sok új szabályozás miatt otthagyják az ismert közösségi finanszírozási oldalt a Patreont, és sajátot indítanak, ami terveik szerint már karácsony előtt elérhető lesz.
Vágólapra másolva!

Peterson és Rubin döntésének egyik legfőbb oka az volt, hogy a platform az utóbbi időben számos alkotót letiltott.

– nyilatkozta Peterson a Business Insidernek.

A Patreon logója Forrás: Patreon

Múlt héten a Vice News írt arról, hogy a Patreon azért törölte az alkotó Milo Yiannopoulost, mert jövő évi nagy turnéjához kért támogatást, ám a cég - döntését igazolva -, azt állította, hogy Yiannopoulosnak egy általuk gyűlöletcsoportnak minősített társuláshoz volt köze.

A Patreon számos alkotót törölt az oldalról, akik közül többen is felkeresték a vállalatot magyarázatért, de érdemi választ nem kaptak.

Így működik a Patreon támogatási rendszere

A leginkább művészeket tömörítő vállalkozás lényege, hogy
a támogatók havonta adhatnak juttatást kedvenc alkotóiknak, legyenek dizájnerek, cosplayesek, írók vagy zenészek. A támogatás havi lebontásban történhet, és a legtöbb kreátor szintekhez köti a támogatási összeget, így sok a kizárólagos tartalom.

A Patreon számos alkotónak jövedelmező bevételi forrást jelent. A Graphtreon – a Patreon statisztikáját nyomon követő oldal – szerint

a szintén törölt Sam Harris író, videókészítő például 9 ezer előfizetővel rendelkezett november végén,

ezzel pedig a tizenegyedik legnagyobb alkotó volt az oldalon, és tartalmanként akár 67 ezer dollárt (19 millió forint) is összegyűjtött.

Miután számos ismert alkotót törölt a platform, a többiek követőinek a száma is visszaesett: november végéig az oldal teljes bázisának mintegy 12 százalékát vesztette el – Dave Rubin pedig a követőinek csaknem egyötödét.

Egy új közösségi finanszírozási formának a gondolata újszerű a tömegkommunikációs térben, ugyanakkor az ötletet már korábban is megvalósították bizonyos eltérésekkel. Hasonló oldal a 2016-ban létrehozott Gabi, vagy a 4chan is. Peterson a Business Insider kérdésére nem árult el részleteket a tervezett új oldalról.