A Google is kemény évet tudhat maga mögött

2018.12.17. 20:01

Sundar Pichai nemrég kongresszusi meghallgatáson vett részt, miközben a cég idén számos nyilvános vitát generált, és bőven szembesült kudarcokkal is. Sok probléma volt a cég platformjaival, például a YouTube videó megosztóval, adatszivárgásokkal, és kormányszerződésekkel is – írta a CNBC.

Tavaly télen a leghíresebb videó megosztó platformnál akadtak problémák, ugyanis a YouTube számos olyan videót reklámozott vagy emelt ki, amelyek megosztóak vagy félrevezetőek voltak.

A vállalat ezután lépéseket tett a problémás tartalmak kiszűrésére, de Pichai is elismerte, hogy sok munka van még hátra.

Sundar Pichai, a Google vezérigazgatójaForrás: AFP/Imaginechina/Ni Yanqiang

Tavasszal a cég a Pentagonnal tervezett közös munkát, ennél a drón felvételek elemzésében segítettek volna, de több mint 3 ezer munkatárs tiltakozó levele után lemondott erről a közös projectről a vállalat.

A Google anyacége, az Alphabet részvényesei júniusban tartottak közgyűlést, ahol a Google alkalmazottai közül sokan megjelentek, és javaslatot nyújtottak be, amiben kifogásolták, hogy a cég nem fordít kellő figyelmet a munkahelyi diverzitásra, és számos alkalommal történt diszkrimináció. Az év folyamán pedig számos per indult, amelyekben hasonlókkal vádolták meg az amerikai vállalatot.

Júliusban az Európai Unió 5 milliárd dolláros bírságot szabott ki a Google-ra, mivel visszaélt az androidos mobilrendszer dominanciájával – bár ez ellen később fellebbeztek.  

IllusztrációForrás: AFP/Anadolu Agency/Aytug Can Sencar

Ráadásul a cégtől nyáron kiszivárgott egy terv, miszerint olyan keresőn dolgoznak, ami eleget tenne a kínai kormány cenzúrázási feltételeinek, amely komoly tiltakozást váltott ki nemcsak a cégen belül,  hanem emberjogi aktivistáktól, valamint országosan ismert politikusoktól is.

Novemberben napivlágott látott a New York Times jelentése, amelyből kiderült, hogy 

közel 20 ezer dolgozó azért távozott a cégtől, mert nem megfelelően kezelték vállalati szinten a nemek közötti fizetéskülönbségeket, valamint a szexuális zaklatásokról és visszaélésekről tett bejelentéseket. Ugyan Pichai változást jelentett be a cég belső politikájában, számos tiltakozó úgy véli, ez közel sem elegendő.

IllusztrációForrás: AFP/Josh Edelson

Ráadásul idén már kétszer szivárogtak ki adatok, és ezek több mint 52 millió felhasználó profilját érintették, ugyanakkor súlyosbítja a helyzetet, hogy a cég hónapokon át már tudott a problémáról, amely adatszivárgáshoz vezetett, de mégsem tettek ez ellen semmit – állítja a The Wall Street Journal.

Ugyanakkor Pichai kongresszusi meghallgatásán adott válaszaival sokan elégedetlenek. A Google sokkal jobban kezelte a krízist, mint a Facebook. Bár mindkét cég ugyanazokkal a problémákkal szembesült idén, viszont a Google egy sokkal jobban menedzselt vállalat" – állítja a Pivotal elemzője, Brian Weiser.

A felmerült problémák nem okoztak gondot a cég pénzügyi helyzetében: az Alphabet utolsó negyedévi bevétele 9,2 milliárd volt, ami 37 százalékkal magasabb az előző évi bevételhez képest. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK