Jelentősen csökkent az infláció

infláció, inflációs, vásárlás, üzlet, bolt, áruház, áremelés, ár, vásárló, vevő
Vágólapra másolva!
Novemberben a fogyasztói árak átlagosan 3,1 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az élelmiszerek ára nőtt jelentős mértékben.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt egy évben tavaly novemberhez viszonyítva

az élelmiszerek ára 4,5 százalékkal emelkedett, ezen belül az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 19,6, a liszté 10,1, a kenyéré 5,4 százalékkal volt magasabb, a cukoré 16,2 százalékkal alacsonyabb lett.

A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 4,6 százalékkal nőtt, ezen belül a dohányáruké 6,2 százalékkal. A háztartási energia 1,2 százalékkal drágult. A járműüzemanyagokért 7,2 százalékkal kellett többet fizetni.

Ha az elmúlt egy hónapra tekintünk vissza, akkor azt látjuk, hogy az idei év októberéhez viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,3 százalékkal csökkentek.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Az élelmiszerek ára 0,3 százalékkal emelkedett, ezen belül a liszt 3,3, a sajt 2,1, a kenyér 1,2, a sertéshús 0,9 százalékkal drágább, az étolaj 2,4, a csokoládé és kakaó 1,8, a cukor 1,3 százalékkal olcsóbb lett.

A járműüzemanyagokért 4,7 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.

Ha az idei esztendő január–novemberi periódusát hasonlítjuk az előző év azonos időszakához, akkor megállapíthatjuk, hogy a fogyasztói árak átlagosan 2,8 százalékkal nőttek.

Összességében a Takarékbank várakozásainak közelébe, míg az elemzői konszenzusnál jóval nagyobb mértékben, 3,1 százalékra mérséklődött az infláció novemberben az előző havi 3,8 százalékról.

Ennek hátterében döntően az üzemanyagok árváltozása áll: míg idén novemberben jelentősen csökkentek az üzemanyagárak, egy évvel ezelőtt emelkedtek, így a bázis is magasabb volt.

Egyelőre a valós inflációs nyomás továbbra is mérsékelt, amit tükröz, hogy a maginfláció az előző hónaphoz hasonlóan 2,6 százalék maradt.

Az őszi hónapokban az üzemanyagok bázishatása miatt tetőzött az infláció, az üzemanyagárak további esése miatt decemberben ismét 3 százalékpont alá mérséklődhet a drágulás üteme, így idén átlagosan a Takarékbanknál 2,9 százalékos inflációra számítanak.