Mindenkit megelőzött az OTP Bank a régióban

OTP Bank, bankfiók
OTP bankfiók
Vágólapra másolva!
Növekvő jövedelmezőség, stabil tőkemegfelelés és az eszközállomány minőségének javulása jellemzi a közép- és kelet-európai régió és a balti-térség bankszektorait, amit a pozitív makrogazdasági folyamatok is támogatnak. Az elmúlt években számottevő aktivitás volt tapasztalható a banki fúziók és felvásárlások piacán a régióban, amely konszolidációs hullám a jövőben tovább erősödhet. A felvásárlásokat tekintve a legaktívabb pénzintézet régiónkban az OTP Bank volt.
Vágólapra másolva!

A bankok digitális átállása mellett a szektor másik meghatározó trendje napjainkban a piaci konszolidáció, amit eladási oldalon az alapvető stratégiai fókuszba nem illeszkedő egységek értékesítése, míg a vételi oldalon az akvizíció révén elérhető méretgazdaságossági és egyéb szinergiák kiaknázására ösztönöz – derül ki a Deloitte elemzéséből.

A közép- és kelet-európai országok bankpiacai a fúziók és felvásárlások terén az elmúlt éveket tekintve 2015-ben voltak a legaktívabbak 19 lezárt tranzakcióval, míg 2016 januárja és 2018 szeptembere között a tranzakciók száma valamelyest alacsonyabb volt.

A régióban a legaktívabb felvásárlónak a magyar OTP Bank bizonyult 2015 és 2018 szeptembere között (5 tranzakcióval), a második pedig a lengyel állam volt, amely 2015 óta négy felvásárlást hajtott végre a PZU-n és az Alior Bankon keresztül.

Forrás: MTI/Manek Attila


A tranzakciók számát tekintve a régió legaktívabb piacai ebben az időszakban Magyarország mellett (ahol nyolc tranzakció zajlott le), Lengyelország (8 tranzakció), Szerbia (7) és Románia (6) voltak.

A legaktívabb eladók a Raiffeisen (4 tranzakció) és a görög bankok voltak: a Piraeus Bank, a National Bank of Greece, az Alpha Bank és az Eurobank együttesen 7 bankot adtak el 2015 és 2018 szeptembere között.