Szijjártó Péter: Közös érdek az erdélyi gazdasági fejlesztési program

2018.12.06. 11:33

Mind a magyar, mind a román kormánynak az a célja, hogy a két ország közötti javuló kapcsolatok dinamikáját fenntartsa – mondta a külgazdasági és külügyminiszter az EBESZ külügyminiszteri tanácsa milánói ülésén.

Szijjártó Péter elmondta, hogy telefonon beszélt Teodor Melascanu román külügyminiszterrel.
„Kölcsönösen biztosítottuk egymást, hogy ez az érdeke mindkét országnak, különös tekintettel az európai jövőről zajló vitákra, valamint a Románia területén, Erdélyben és a Székelyföldön élő magyar nemzeti közösségre” – közölte. A miniszter hozzátette: megerősítették, hogy a jó kapcsolat érdekében fenntartják elkötelezettségüket.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az EBESZ külügyminiszteri tanácskozásán Milánóban 2018. december 6-ánForrás: MTI/KKM/Kkm/Mitko Sztojcsev

„Biztosítottam a román kollegát arról, hogy az erdélyi gazdasági fejlesztési program nemcsak az ott élő magyarság, hanem egész Románia érdekeit szolgálja, hiszen azok a gazdasági szereplők, akik az erdélyi gazdaságfejlesztési programból támogatást kapnak, Románia területén működnek, ott fizetnek adót, így az egész román gazdaságot erősítik.

Emellett természetesen a helyi magyar nemzeti közösségek erősödéséhez is hozzájárulnak, de ez nemcsak Magyarország, hanem Románia érdeke is, hiszen mi úgy tekintünk az ott elő magyar nemzeti közösségre, mint amely összeköti a két országot” – mondta Szijjártó Péter.