Megugrott a vásárlási kedv, többet költünk élelmiszerre

Nőkről nőknek, avagy létezésünk bonyolultságában rejlik annak szépsége ruha vásárlás bolt üzlet
Vágólapra másolva!
Októberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 6,6 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 5,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét. Az adatok a forgalom növekedésének gyorsulását jelzik a szeptemberi 5,4, és különösen a 4,4 százalékos kiigazított adathoz képest - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,1 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 8,3, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 4,4 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Az első tíz hónapban a forgalom volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 6,4 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában.

A nem élelmiszerjellegű iparcikkeket árusító boltok októberi forgalma 0,6 százalékponttal haladta meg az előző havi 7,7 százalékos éves növekedést.

Forrás: Shutterstock

Az élelmiszer kiskereskedelemben 1,1 százalékkal gyorsult az éves növekedés az előző havi 3,0 százalékról.

Az üzemanyag forgalom ugyanakkor 1,2 százalékponttal alacsonyabb éves növekedést mutatott a szeptemberinél.

Tavaly októberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint csaknem az ideivel megegyezően 6,4 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva pedig 7,1 százalékkal haladta meg 2016 azonos időszakáét. 2017 októberében az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,4, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 10,3, az üzemanyag-kiskereskedelemben 6,9 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Az idén folytatódó, jelentős, 8 százalékot meghaladó reálbér-növekedés, a márciusban 16 éves csúcsra ugró fogyasztói bizalom, a háztartások pénzügyi vagyonának meredek növekedése miatt a következő hónapokban a Takarékbank elemzői szerint fennmaradhat a kiskereskedelmi forgalom dinamikus bővülése, amely azonban az év hátralevő részében a magasabb bázis miatt már lassulhat.

Így a tavalyi összességében 5,6 százalékos növekedést az idén gyorsabb ütemű, 6,3 százalékos emelkedés követheti, ami hozzájárul a GDP növekedésének idei gyorsulásához is.

Jövőre a reálbérek növekedése 6 százalékhoz közeli mértékben folytatódhat, így a kiskereskedelmi forgalom növekedése is fennmaradhat.