A részvénypiacon is beindul az ünnepi szezon?

Karácsony ajándék hangulat tőzsde kilátások jövő
Vágólapra másolva!
Bár egyesek szerint a Mikulás-rali csupán egy mítosz, az elmúlt évek teljesítményei alapján a befektetőknek idén decemberben is van okuk reménykedni. Ha tehát valóban beköszönt a Mikulás-rali, akkor az amerikai tőzsdék is kedvező hangulatban zárhatják az idei évet. Jövőre azonban már érdemes lesz odafigyelni az erős ellenszelekre is.
Vágólapra másolva!

Ha a Dow Jones amerikai részvényindexet nézzük, akkor az elmúlt öt év egyértelműen arra utal, hogy Mikulás-rali nem csupán egy üres mítosz – noha a hosszabb távú történeti vizsgálatok szerint ez az időszak egyáltalán nem jobb, mint bármely másik. Mindazonáltal az elmúlt években – 2015 kivételével – mindig erős teljesítményt hozott a december. Probléma lehet azonban, hogy ezekben az években a Mikulás-rali úgy jött el, hogy a piacok azt megelőzően is felfelé tendáltak – írja a CNBC elemzése.

Az idei évben a Dow mintázata ugyanúgy negatív, mint 2015-ben volt, azonban idén rekord csúcsok és aggasztó mélységek is beütöttek a piacon, vagyis nem meglepő, hogy

sok befektető attól fél, végül üres kézzel kell ünnepelnie az újévet.

Noha a Downak igen nagyot kellene izmosodnia ahhoz, hogy elérje az októberi csúcsnak számító 29 950 pontos szintet, nem lehetetlen, hogy megtörténik a karácsonyi csoda, és felível a mutató.

Ünnep a piacon?

A múlt héten a korán jövő Mikulás szerepét Jerome Powell, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke vállalata magára, aki olyan hangot ütött meg, amely arra utal, hamarosan szünetelhet a kamatemelési sorozat. Ez segítette is a Dow Jonest abban, hogy erőre kapjon, azonban a kérdés az, elég lesz-e ahhoz, hogy az index több mint 2600 pontot emelkedjen?

Az optimista elemzők szerint arról van szó, hogy

az elmúlt 6 hét során tapasztalt piaci szakadások lényegében beárazták a fennálló kockázatok nagy részét.

Vagyis ha jó hírek érkeznek, vagy legalábbis elmaradnak a rossz hírek, az elkezdheti fölhajtani a jelenlegi túladott piacot – mondta David Miller, a Quilter Cheviot Investment Management ügyvezető igazgatója.

A piacok is örülhetnek a karácsonyi időszaknak? Forrás: 123rf.com

Miller hozzátette, jövőre is emelkedések várhatók, mivel

az idei részvényárfolyamok eddig nem tükrözték vissza az igen izmos vállalati eredményeket.

A 2018-as sorozatos gyengülések tehát jövőre sorozatos emelkedésekbe válthatnak. A szakértő egyébként a technológiai papírok felülvizsgálatát javasolja.

Óvatos pesszimizmus

Vannak azonban sokkal pesszimistább szakértők is. A Border Capital vezetője, Michael Howell például arra figyelmeztetett, hogy a piac még nem került ki a medve szorításából.

Az igazi medvepiac ugyanis – teszi hozzá – tipikusan 30-50 százalékos zuhanásokat eredményez,

vagyis a Wall Street mostani esései még bőven le vannak maradva a szokásos medvepiacok mögött. Howell egyébként a német állampapírokat javasolja jelenleg az ügyfeleinek.

Mítosz vagy valóság a Mikulás-rali? Forrás: AFP/Getty Images/Drew Angerer

Fontos látni, hogy van egy olyan tényező, amely egyelőre hiányzik, és igen nagy szükség volna rá, hogy fűtsön egy 2019-es ralit. Ez pedig a világgazdaság növekedése. Európa és Kína lendülete ugyanis le van maradva az USA felszálló ága mögött, miközben az Egyesült Államokban a jegybank éppen a gazdasági teljesítményre hivatkozva kezdte meg a kamatemelést. A monetáris politikai eltérések azonban szűkülhetnek, amiből akár egy európai növekedési meglepetés is következhet egyes szakértők szerint. Ezzel együtt Kína is elkezdte eltolni egy olyan irányba a monetáris politikáját, amely a fogyasztást hivatott támogatni.

Következésképpen teljesen reális lehet, hogy a Mikulás ebben a hónapban megérkezik a piacokra, és a részvényárfolyamok kedvező teljesítménnyel fejezik be az évet.

Jövőre azonban érdemes lesz fokozott figyelemmel követni az eseményeket, és egyelőre úgy tűnik, nincs alapja a túlzott optimizmusnak.