Érik a balhé a szomszédban

Bukarest, Románia, csendőrök, tüntetés
(FILES) In this file photo taken on August 11, 2018 Laser reads on a building "Jos Guvernul" (Down with the Government) during a demonstration to protest against the government on August 11, 2018, in front of the government's headquarters in Bucharest. Romania's Prime Minister Viorica Dancila has written a letter to the EU describing last week's protests in Bucharest as an attempt to overthrow the government and defending the handling of the demonstrations by the police, Romanian media reported on August 17, 2018. / AFP PHOTO / Daniel MIHAILESCU
Vágólapra másolva!
Elbocsátásokkal járhat a minimálbér-emelés Romániában: nem tetszik a munkáltatóknak a kormány hozzáállása, ezért tüntetést fontolgatnak - tájékoztatott a kronika.ro.
Vágólapra másolva!

A kkv-k országos szövetsége által (CNIPMMR) idén november 13–23. között készített közvélemény-kutatás szerint a munkáltatók 74,6 százaléka úgy véli, hogy a vállalkozások számára nehézségeket hoz a minimálbér megemelése, 81,9 százalék pedig a differenciált minimálbér ellen foglal állást.

A kis- és közepes vállalkozások legalább fele elbocsátásokra kényszerülhet a minimálbér megemelése miatt.

A válaszadók 52,2 százaléka nyilatkozta, hogy fennáll az elbocsátás kockázata, ha a minimálbér eléri a 2080 lejt, és bevezetik a 2350 lej értékű differenciált minimálbért a felsőfokú végzettséggel vagy legalább másfél évtizednyi szolgálati idővel rendelkező alkalmazottak esetében.

Csökkenhet a versenyképesség

Az aggodalmuknak hangot adók 72,4 százaléka mondta ugyanakkor a kérdezőbiztosnak, hogy egy-öt alkalmazottól válhat meg. A megkérdezettek 14,1 százaléka úgy vélekedett, a 15 évesnél hosszabb munkaviszonnyal rendelkező alkalmazottait, 13,5 százalék pedig a felsőfokú végzettséggel rendelkező dolgozókat bocsáthatja el.

Eközben 12,9 százalék előbb a szakmai végzettség nélkülieket rúgná ki. 7,6 százalék szerint hat és tíz fő között alakul majd azoknak a száma, akik munka nélkül maradhatnak, 5,9 százalék pedig a szakképzett dolgozóitól lesz kénytelen megszabadulni.

Forrás: AFP/Daniel Mihailescu


A minimálbér-emeléssel járó gondok közé az elbocsátás után a versenyképesség visszaesését sorolta a legtöbb vállalkozó, 44,8 százalékuk vélekedett így.

A munkáltatók 35,6 százaléka a drágulásokat, 34,3 százaléka bizonyos piacok vagy szerződések elvesztését, 19,9 százalék pedig a profit zsugorodását említette.

Felháborodott munkáltatók

Összességében a munkáltatók 74,6 százaléka véli úgy, hogy a vállalkozások számára nehézségeket hoz a minimálbér megemelése, 81,9 százalék pedig a differenciált minimálbér ellen foglal állást.

A munkáltatók ezért nagyon dühösek a kormányra, és a tiltakozások különböző formáit fontolgatják.Liviu Rogojinaru, a CNIPMMR főtitkára szerint nemcsak a szakszervezetek tüntethetnek.

Mint rámutatott, a szervezet vidéki tagjai is egyre gyakrabban hangoztatják, hogy ha kell, akár 100 ezren is Bukarestbe utaznak, hogy a kormánypalota előtt tüntessenek.
Florin Jianu, a kis- és közepes vállalkozások országos szövetségének elnöke ugyanakkor bejelentette: ez az utolsó alkalom, hogy elfogadják a nem megalapozott minimálbér-emelést.

Elmondása szerint a munkáltatók azt fontolgatják, hogy a jövőben nem is vesznek részt a háromoldalú egyeztetéseken a kormány, illetve a szakszervezetek képviselőivel, hogy ne tudják megadni a kormánynak a lehetőséget, hogy a tárgyalás után kiálljon, és azt mondja, egyeztetett a munkáltatók képviselőivel.

Amint arról beszámoltunk, Eugen Teodorovici pénzügyminiszter a hétvégén bejelentette, vélhetően csak január elsejétől nő a minimálbér. Elmondta: lezajlottak az egyeztetések a szakszervezetek és a munkáltatói szövetségek képviselőivel. Korábban még arról szóltak a hivatalos bejelentések, hogy november elsejétől vagy decembertől nő a kötelező legkisebb munkabér.