A vegyész Vaslady arcképe kerülhet az új 50 fontosra

Margaret Thatcher, Vaslady, vegyészmérnök
24th January 1950: Conservative Party candidate, Margaret Roberts (Margaret Thatcher), the youngest candidate for any party in the 1950 General Election, at work in a laboratory where she is a research chemist. (Photo by Chris Ware/Keystone Features/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A britek egykori miniszterelnöke, a "Vaslady"-nek is nevezett Margaret Thatcher előkelő helyen áll azon a szavazati listán, amelynek szereplői közül valakinek az arcképe később az új 50 fontosra kerülhet - írja a The Guardian.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo arról beszámolt, a brit központi bank hamarosan polimer alapúra cseréli a most forgalomban lévő 50 fontos bankjegyeket. Egy népszerű portál már megszondáztatta olvasóit, kit látnának szívesen az új bankón, akkor a közelmúltban elhunyt Stephen Hawking maga mögé utasított mindenkit.

Megújul az 50 fontos is Forrás: 123RF

Mark Carney, a Bank of England kormányzója a hónap elején azt mondta, az új 50 fontoson olyan brit hírességet kívánnak szerepeltetni, akinek személye jól kifejezi az angolok hozzájárulását a tudomány fejlődéséhez, és napjaink kutatóira is inspirálólag hat. Ez alapot adott azokra a találgatásokra, miszerint a jelöltek között lehet Ada Lovelace, Alan Turing vagy épp a csillagász-fizikus Hawking.

A bank most nyilvánosságra hozta a 800 jelölt nevét tartalmazó listát, amelyen Margaret Thatcher neve is szerepel, 175 ezer szavazattal.

Az egykori Vaslady azért került fel a listára, mert a banknál úgy találták, személye megfelel a tudományos teljesítmény kapcsán támasztott kritériumoknak.

Thatcher ugyanis vegyészmérnöki képesítést szerzett, majd később kutató kémikusként dolgozott.

Politikai pályáját megelőzően tagja volt egy olyan kutatócsoportnak, amely egy jégrémgyártó cégnek fejlesztett különböző segédanyagokat. A krémességért, lágyságért felelős komponens komoly üzleti sikert hozott a vállalatnak, Thatcher és munkatársai számára pedig szakmai elismerést, függetlenül attól, hogy néhány évvel korábban az USA-ban már sikerrel állítottak elő hasonló komponenst a fagylalt- és jégkrémkedvelő amerikaiaknak.

Margaret Thatcher vegyészmérnökként kezdte pályáját Forrás: Getty Images/Chris Ware

A névsort böngészve kiderül: nem az egykori Vaslady (brit miniszterelnök 1979-1990 között) az egyetlen, első pillantásra nem odaillő jelölt a listán. Will Hay komikus színészként vált ismertté, szórakoztatóipari pályája előtt azonban nem hivatásos, de elismert amatőr csillagász volt. Roger Bannister pedig, aki idén márciusban halt meg és az első olyan futóként lett ismert, aki 4 perc alatt teljesítette az egymérföldes távot, később gyógyító pályára lépett.

Érdekesség, hogy brit konzervatívok már azelőtt kampányolni kezdtek azért, hogy a Vaslady kerüljön a címlet új változatára, mielőtt a Bank of England bejelentette volna, hogy tudományos teljesítménye alapján kívánnak majd arra személyt választani.