Brutális számla: ekkora kárt okozott a kaliforniai erdőtűz

Erdőtűz Kaliforniában, 2018.11.10.
Paradise Pines, 2018. november 10. Kiégett járművek roncsai a kaliforniai Paradise Pines közelében 2018. november 9-én. Az alacsony páratartalom és az erős szél miatt gyorsan terjedő lángok miatt az állam három északi megyéjében rendkívüli állapotot hirdettek. A tűzvész miatt a hatóságok eddig negyedmillió embert evakuáltak, a lángok több mint 35 ezer hektárnyi növényzetet pusztítottak el. MTI/EPA/Peter Dasilva
Vágólapra másolva!
Érkeznek a friss becslések arról, mekkora károkat okozott a két tűzvész, mely Észak-, illetve Dél-Kalifornia területein pusztított. Az állam történetének eddigi egyik legsúlyosabb katasztrófájában mintegy százan haltak meg.
Vágólapra másolva!

A Mansion Global ismerteti azt a friss jelentést, mely drámai számokat közöl a tűz tombolásának emberi és anyagi áldozatairól.

Eszerint a tűzvésztől leginkább sújtott Butte megye területén 29 áldozat volt. Összesen 88 civil és 5 tűzoltó vesztette életét, miközben egész települések váltak hamuvá. A tűz gócpontját a mentésben és az oltásban dolgozók „Camp Fire”-nek nevezték el A CoreLogic kiadta elemzés szerint pedig, a lakóingatlanokban az állam ezen területén a korábbinál jóval nagyobb, mintegy 9 milliárd dollárnyi kár keletkezett.

Kiégett járművek roncsai a kaliforniai Paradise Pines közelében 2018. november első napjaiban Forrás: MTI/EPA/Peter Dasilva

Ezzel párhuzamosan Los Angeles környékén is tűzvész tombolt („Woosley Fire”). Ismert hollywoodi sztárok és más hírességek malibui luxusrezidenciái éppúgy leégtek, mint más otthonok. Itt az ingatlanokban keletkezett kárérték 5,5 milliárd dollárra rúg.

Kalifornia ingatlanpiaca így összesen 14,5 milliárd dollárnyi kárt kellett hogy elszenvedjen a tűz miatt.

A végszámla ennél is magasabb, bár várható, hogy arról később frissített becsült adatok érkeznek.

Erdőtűzben leégett lakóház maradványai a kaliforniai Malibuban Forrás: MTI/EPA/Mike Nelson

Mindenesetre a Bloomberg – amerikai jelentések alapján – előzetesen közzétette, hogy a Camp Fire és a Woosley Fire tűzvészekben mintegy 6700 létesítmény (lakóingatlanok és más felépítmények) sérültek vagy semmisültek meg Kalifornia-szerte. (Egyes becslések duplájára adják meg a kárt szenvedett ingatlanok számát.)

A két tűzvész együttesen legalább 19 milliárd dollárnyi kárt okozott a tulajdonosoknak és a biztosítóknak.

Az elemzők megjegyzik: a Los Angeles és San Francisco térségében pusztító tüzek kárértéke és a katasztrófa nagyságrendje, vetekszik a közelmúltban Floridából kiindulva a délkeleti megyéken végigsöprő Michael-hurrikánéval. Ezen természeti esemény kárértékét 25 milliárd dollárra becsülik.

Az elmúlt napokban biztató hírek érkeztek a helyszínről. Ahogy az Origo megírta, a jelentések szerint, sikerült megfékezni a tűzvészt. Az eltűntként nyilvántartott személyek száma azonban még mindig nagyon magas, és még a tűzoltóknak is sok munkájuk van az esetleges tűzfészkek felderítésében.