Jövőre a cukrászokat, pékeket és az építőipari vállalkozókat ellenőrzik

Ecofin-ülés Bécsben
Varga Mihály pénzügyminiszter
Vágólapra másolva!
A Varga Mihály pénzügyminiszter által jegyzett Országos Hatósági Ellenőrzési Tervből kiderül, hogy több területen dolgozók is fokozott ellenőrzésre számíthatnak a kormányhivatalok szakellenőreitől 2019-ben.
Vágólapra másolva!

Jövőre a pékek, cukrászok és az építőipar vállalkozók is ellenőrzésekre számíthatnak. Erre azért van szükség, mert ezeken a területeken gyakran veszélyes vagy egészségre káros körülmények között dolgoznak a munkavállalók.

A cukrászdákban és pékségekben például veszélyforrást jelenthet a meleg környezet és a munkatérrel rendelkező gépek használata, valamint több baleseti forrásnak is ki vannak téve az itt dolgozók. Az Országos Hatósági Ellenőrzési Tervben olvasható, hogy ezen a területen az utóbbi években súlyos csonkulásos munkabalesetek is előfordultak.

Varga Mihály pénzügyminiszter Forrás: MTI/EPA/Florian Wieser

Az építőipari ágazatban azért van szükség vizsgálatra, mert a szektorban az elmúlt időszakban tapasztalható fellendüléssel párhuzamosan nőtt a súlyos jogsértések száma.

Az ellenőrizendő időszak itt 2019 szeptembere és októbere között lesz. Vizsgálni fogják a foglalkoztatás jogszerűségét, valamint azt is, hogy történt-e a munkavállalók jogait sértő szabálytalanság.

Az Országos Hatósági Ellenőrzési Tervben azt is kiemelik, hogy a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter a munkavédelmet érintő változások, rendkívüli események és körülmények miatt (pl. súlyos munkabalesetek növekedése, a munkabaleseti és foglalkozási megbetegedések statisztikai trend változása, egyes ágazatokban bekövetkező kedvezőtlen változások, extrém időjárási körülmények, jogszabályváltozás) az ellenőrzési terven felül akcióellenőrözéseket is elrendelhet.