Sorra halnak meg a Samsung gyárak dolgozói, a vállalat elnézést kért

Samsung, logó
The logo of Samsung Electronics is seen on a glass door at the company's Seocho building in Seoul on October 31, 2017. - South Korean tech giant Samsung Electronics logged a record profit of 11.2 trillion won -- 10.0 billion USD -- in the July to September period, it said on October 31, its best for any quarter. (Photo by JUNG Yeon-Je / AFP)
Vágólapra másolva!
A Samsung hivatalosan is bocsánatot kért a dél-koreai gyáraiban tapasztalható rossz munkakörülmények miatt. Emiatt az elmúlt néhány évben több dolgozójuk is meghalt, de nem ritka körükben az agydaganat és a leukémia sem.
Vágólapra másolva!

A Szöulban tartott sajtótájékoztatón Kinam Kim, a Samsung egyik részlegének az elnöke bocsánatot kért a dolgozóktól és hozzátartozóiktól. Elmondása szerint a vállalatnak nem sikerült betartania az egészségügyi szabályokat, és veszélynek tették ki gyári munkásaikat.

Ennek következtében 2007 óta több tucatnyian haltak meg, vagy lettek daganatos betegek.

Az első eset akkor került nyilvánosságra, amikor egy taxisofőr nem fogadta el a Samsung által kínált megállapodást, miután 23 éves lánya a vállalat gyárában tapasztalható körülmények miatt lett leukémiás. Hwang mindent megtett azért, hogy lánya halálát követően felhívja az emberek figyelmét arra, hogy mi is zajlik a koreai vállalat gyáraiban.

Illusztráció Forrás: AFP/Jung Yeon-Je

Hwang elmondta, hogy semmilyen bocsánatkérés nem teszi jóvá azt, amit a lányával tettek, sem pedig a 11 éven át tartó megaláztatást és fájdalmat. Hozzátette, hogy a bocsánatkérést ígéretként fogja fel, és reméli, a Samsung mindent megtesz annak érdekében, hogy javítsák a munkahelyi körülményeket és biztonságot.

A Samsung ezentúl kompenzálni fogja azokat a dolgozókat, akik a vállalat valamelyik chip- vagy LCD-gyárában dolgoztak 1984-ig visszamenőleg. A leukémiások például 132 ezer dollárt kapnak, de a vetélés és a különböző születési rendellenességek is szerepelnek a tételek között.