Érkezik a 10 milliós, kamattámogatott hitel a kétgyermekes családoknak is

Playful young family Couple - Relationship Beautiful Digital Tablet Leisure Activity Girls Boys Mid Adult Men Four People Copy Space Surfing the Net Hobbies Domestic Life 3-4 Years 30-39 Years 4-5 Years Smiling Laughing Sitting Playing Playful Embracing C
Close up of a happy young family having good time together.
Vágólapra másolva!
December 1-jétől a kétgyermekesek is igénybe vehetik a támogatott kamatozású 10 millió forintos hitelt - mondta a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.
Vágólapra másolva!

Novák Katalin közölte: a kormány mindig azt nyújtja a családoknak, amire szükségük van, és folyamatosan figyeli, hol van szükség segítségre.

Magyarországon a gyerekek többsége, 1 millió 140 ezer gyerek nevelkedik kétgyermekes családban, ezért indokolt a fokozott támogatás

- tette hozzá.

Mint mondta, ennek egyik módja az, hogy

december 1-jétől a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) mellé 10 millió forint, támogatott kamatozású hitel felvételére lesznek jogosultak a kétgyermekesek.

A kormány garantálja, hogy a 25 éves futamidő alatt 3 százalék alatt tartják a kamatot - mondta Novák Katalin.

Novák Katalin a családtámogatások kiterjesztéséről, többek között a 10 milliós, kamattámogatott hitel kiterjesztéséről beszélt Forrás: MTI/Balázs Attila

Megjegyezte: az elmúlt három évben a csokot igénybe vevők közel fele - több mint 43 ezer - kétgyermekes család volt, és bíznak abban, hogy ezzel a hitellel még több kétgyermekes családot segítenek hozzá a csokhoz.

A kétgyermekeseket segítő másik támogatásként említette

a családi adókedvezmény növelését, amely szavai szerint 2016-hoz képest jövőre már a duplájára, havi 40 ezer forintra emelkedik.

Az államtitkár kiemelte: a családi adókedvezményt a várandósság 90. napjától igénybe lehet venni. Novák Katalin szólt arról is, hogy szinte az összes kétgyermekes család igénybe tudja venni a családi adókedvezmény nyújtotta lehetőségeket.

Az államtitkár a kétgyermekesek támogatásáról szólva kiemelte a "testvér-gyedet", vagyis, hogy ha gyorsan születnek a gyermekek egymás után, akkor is minden gyermek után megkapják a szülők a nekik járó családtámogatást. A kormány ezzel is támogatja a testvér vállalását - jegyezte meg.

Szólt arról is, hogy bevezették a gyermekek otthongondozási díját (gyod), amely jövő év januárjától lesz elérhető azoknak a szülőknek, akik tartósan beteg, illetve folyamatos gondozásra, ápolásra szoruló, önellátásra képtelen gyermekükről gondoskodnak. Mint mondta, amennyiben mindkét gyermek tartós ápolásra szorul, úgy nem egyszeres, hanem másfélszeres gyodra jogosultak a szülők.

A tartósan otthon ápolt gyermek mellé testvér vállalását azzal is segítik, hogy az eddigi gyakorlattól eltérően

január 1-jétől a tartósan beteg gyermek kistestvére után is minden családtámogatást párhuzamosan megkaphatnak a szülők

- tette hozzá.

Illusztráció Forrás: Getty Images/Geber86/Geber86

Novák Katalin felhívta a figyelmet arra, hogy az Országgyűlés előtt van a központi közigazgatás átalakításáról szóló törvény, ebben több, a kétgyermekes közszolgálati dolgozókat érintő változtatás is szerepel. Példaként említette, hogy általánossá teszik a rugalmas munkaidő-beosztást a közigazgatásban, a 10 év alatti gyermeket nevelőknél bevezetik a távmunka lehetőségét, és duplájára emelik a gyermekek után járó pótszabadság mértékét. Mint mondta, egy gyermeknél 2 helyett 4, 2 gyermeknél 4 helyett 8, három gyermeknél 7 helyett 14 nap pótszabadság illeti majd meg a gyermekes, központi közigazgatásban dolgozókat.

Szólt arról is, hogy nő a felmondási idő is a gyermeket nevelő közszolgák esetében: az "alap" 2 hónaphoz képest

a felmondási idő az egy- és kétgyermekeseknél egy, a nagycsaládosok esetében két hónappal emelkedik meg.

Novák Katalin hangsúlyozta: a kormány a családtámogatások további bővítését tervezi, és arra kért mindenkit, töltse ki a családok támogatásáról indult nemzeti konzultáció kérdőívét, és vegyenek részt a magyar családpolitika alakításában.