Több mint kétszeresére emelték az Otthon Melege program keretösszegét

Mosó Masa tuti praktikái otthon  mosás mosógép
Vágólapra másolva!
Meghaladta a 119 ezret az Otthon Melege Program szerdán zárult háztartási gépcsere alprogramjában benyújtott pályázatok száma, az igényelt összeg pedig elérte az 5 milliárd forintot.
Vágólapra másolva!

A kormány kiemelt céljának tekinti, hogy mindenki be tudja szerezni az igényelt gépet.

Ezért a program 2 milliárd forintos keretösszegét 5 milliárd forintra emelték

- mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatóságért felelős államtitkára sajtótájékoztatóján.

Weingartner Balázs hozzátette, a program sikerességét mutatja, hogy míg tavaly az érintettek 63 ezer pályázatot nyújtottak be,

idén ez a szám majdnem megduplázódott.

A beérkezett pályázatok területi eloszlásáról pedig megjegyezte, hogy Észak-Magyarországról érkezett be a legtöbb támogatási kérelem.

Képünk illusztráció Forrás: Phanie/GARO/PHANIE/Garo

Weingartner Balázs tájékoztatása szerint az ország gazdasági teljesítményének köszönhető, hogy

további 3 milliárd forintot tudnak biztosítani a programban beérkezett pályázatok támogatására.

A lakosság a pályázatok beadásánál az energiatakarékosságra helyezte a hangsúlyt, ezt támasztja alá, hogy az esetek többségében A++, illetve A+++ kategóriába sorolt termékek vásárlásához nyújtották be támogatási kérelmüket, amivel 40 000 forint, illetve 45 000 forint támogatási összeget igényelhettek - mondta az államtitkár. Kiemelte, az Otthon Melege Programban vásárolt új háztartási nagy gépek üzembe helyezésével a családok rezsiköltségeikből éves szinten 12 000 - 20 000 forintot tudnak megtakarítani.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

Ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a program eddigi pályázatainak köszönhetően

az ország 260-270 millió kilowattóra energiamennyiséget spórolt meg, ami nagyságrendileg 80 ezer háztartás éves energiafogyasztását jelenti.

A mostani pályázat pedig jelentősen növeli majd ezt az értéket - vélekedett az államtitkár. Weingartner Balázs tájékoztatása szerint a mostani pályázatban támogatott háztartási gépek üzembe helyezésével évente 25 millió kilogramm szén-dioxiddal kevesebb kerül a levegőbe és a programban részt vevők együttesen évente több mint 1 milliárd forint rezsiköltséget takarítanak meg.

Ahogy az Origo megírta, az Otthon Melege program utolsó fordulójában november 21-én lehetett benyújtani a pályázatokat, a Budapesten és Pest megyében élőknek. A program részleteiről ebben a cikkben írtunk.