Meghirdették az idei Magyar Innovációs Nagydíj pályázatát

Palkovics László
Vágólapra másolva!
A pályázat eddigi 26 éve alatt 1186 pályázatra 202 innovációs díjat osztottak ki - mondta Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke. Nagydíjat nyert többek között 2 kutatóintézet, valamint 14 kis- és közepes vállalkozás is, tehát sikeres innovációra nem csupán a tőkeerős nagyvállalatok képesek. A regisztrált innovációs eredmények 1000 milliárd forint meghaladó többleteredményt értek el.
Vágólapra másolva!

2019-ben jelentős, körülbelül 200-300 milliárd forint kf-forrás érhető el, 2020-tól azonban szűkül a keret, ezért a támogatási összeg hatékony felhasználását szorgalmazta Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) elnöke.

A pályázatok kiemelt célpontjai a jelentős fejlődésre képes vállalkozások lesznek,

amelyeket a korábbiaktól eltérően nem az előző évek tapasztalatai alapján, hanem az érdekképviseletekkel egyeztetve, országos kitekintéssel kell megtalálni Birkner Zoltán szerint.

A 2018. évi Magyar Innovációs Nagydíj fő támogatója a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, a tudósokból és gazdasági szakemberekből álló zsűri elnöke Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

A 2018. évi Magyar Innovációs Nagydíj zsűrijének elnöke Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Forrás: Origo

A testület 2018 legjelentősebb innovációs teljesítménye mellett öt kategóriagyőztest, valamint a legjobb startup vállalkozást díjazza.

Utóbbira a 2016 január 1. után alapított társaságok pályázhatnak, a kategóriagyőztesek pedig az ipari innovációs nagydíjat, az informatikai innovációs nagydíjat, az agrárinnovációs nagydíjat, a környezetvédelmi innovációs nagydíjat, valamint a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának innovációs díját nyerhetik el.

Az elbírálás során idén is a legnagyobb súllyal, 50 százalékos arányban a pályázó innovációjának köszönhető többletárbevételt veszik figyelembe. Az innovációk eredetiségét és újszerűségét 25 százalékban, társadalmi hasznát 20 százalékban, az általuk elért köszönhető műszaki és gazdasági előnyöket 5 százalékban veszik figyelembe. A beadási határidő február 13., 15.00 óra, az elismeréseket 2019 márciusában adják át.