Komoly leépítésbe kezd az IKEA

Ikea, vásárlás, vevők
Vágólapra másolva!
A következő években 7500 munkahelyet készül megszüntetni az IKEA Csoport, főként az adminisztratív területeken – közölte a vállalat. A cél a hatékonyság növelése, aminek következtében számos átalakítást hajt végre a vállalat.
Vágólapra másolva!

Súlyos átalakításba fog az IKEA Csoport a következő években, aminek eredményeként 7500 embert küldhet el a cég, azonban még ennél is több új munkahelyet teremthet. A világszerte 367 bútoráruházat tulajdonló vállalat vezetése úgy számolt, hogy összesen 11 500 új álláshely jöhet létre ebben az időszakban, ahogy a cég egyre jobban fejleszti az online és digitális platformjait – idézi a CNBC a társaság közleményét.

Az IKEA már most is egy komoly transzformációs folyamat közepén tart,

aminek értelmében a digitális megoldások mellett a házhozszállítás és más szolgáltatások is megújulnak. Emellett a vállalat a tárolási eljárásain is változtatni kíván, alkalmazkodva ezzel a folyamatosan és igen gyorsan változó vásárlási környezethez.

Az átszervezés következtében megvalósuló létszámcsökkentés a jelenlegi dolgozói állomány majdnem 5 százalékát teszi ki a tervek szerint.

Folyamatos átalakításban van az IKEA Forrás: AFP/Noah Seelam

Egyszerűsítenünk kell a módot, ahogy a vállalat működik – hangsúlyozta Jesper Brodin, az IKEA Csoport vezérigazgatója. Kiemelte, az elmúlt években a cég számos különböző csatornán keresztül ruházott be a forrásaiba. „Hogy őszinte legyek, most azt látjuk, hogy több olyan része is van a szervezetnek, ahol duplikálódnak a munkavégzések" – tette hozzá Brodin.

A cégvezető szerint

a tervezett elbocsátások elsősorban a központi funkciókat, valamint a globális szolgáltatói irodákat érintik majd, de az egyes helyi szolgáltatói irodákban is várható létszámcsökkentés.

Hangsúlyozta azonban, a munkaerő átszervezése nem célozza a boltok működési és disztribúciós ágazatait.

Mindeközben az IKEA éppen a napokban jelentette be, hogy 2020-ban a Fülöp-szigetek fővárosában, Manilában nyitja majd meg az eddigi legnagyobb áruházát. A svéd bútoráruház új üzletének alapterülete 65 ezer négyzetméteres lesz, ami majdnem duplája a szokásosnak. A vállalat egyébként néhány hónapja nyitott egy üzletet Indiában, és szintén 2020-ban nyílhat egy áruház Tokióban is.