Jó hír az autósoknak: további benzinárcsökkenés jöhet

olaj, kőolaj, pumpa
ANDREWS, TX - JANUARY 20: An oil pumpjack works at dawn in the Permian Basin oil field on January 20, 2016 in the oil town of Andrews, Texas. Despite recent drops in the price of oil, many residents of Andrews, and similar towns across the Permian, are trying to take the long view and stay optimistic. The Dow Jones industrial average plunged 540 points on Wednesday after crude oil plummeted another 7% and crashed below $27 a barrel. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Jó ideje elég hektikusan mozog az olajpiac. Az utóbbi hetekben jókora zuhanás következett be, és ha hinni lehet a tőzsdei indikátoroknak, akkor tovább folytatódhat a lejtmenet. Az olajárak csökkenésének köszönhetően pedig olcsóbbá válhatnak az üzemanyagok a benzinkutaknál, ami feltétlenül jó hír lehet az autósoknak.
Vágólapra másolva!

Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) ügyvezető igazgatója egy norvégiai energetikai konferencián azt mondta:

A Reuters e témában íródott cikke kiemeli, hogy az olajárak elmúlt hónapokban tapasztalt emelkedése az utóbbi hetekben ellenkező előjelűre váltott, és jócskán beszakadtak az árfolyamok.

A legnagyobb kőolajexportáló országok attól tartanak, hogy a közeljövőben ahhoz hasonlatos folyamatok alakulhatnak ki az olajpiacon, mint amikor 2014-ben beszakadt a nyersolaj világpiaci ára.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) ezért december 6-i bécsi ülésén várhatóan arról fog dönteni, hogy napi 1-1,4 millió hordóval csökkenti a kitermelést.

Forrás: AFP/Getty Images/Spencer Platt

A Brent olaj ára nagyjából negyedével, 20 dollárral – 86-ról közel 60 dollárra - csökkent az elmúlt időszakban.

Brent grafikon, határidős jegyzés, januári szállítás Forrás: Investing.com

Ha pedig másik olajfajta, a WTI grafikonját elemezzük, akkor szintén jókora zuhanás jellemezte az elmúlt heteket. Az árfolyam gyorsan áttörte a 60, majd az 55 dolláros támaszokat.

Sőt, a grafikonon megjelent a halálkereszt alakzat, amely a csökkenés folytatódását vetíti előre.


Más kérdés, hogy rövid távon jöhet egy kisebb felpattanás az árfolyamban, miután a WTI erősen túladottá vált. Ezt támasztja alá, hogy a tegnapi kereskedésben az 55 dolláros szint közelébe emelkedtek vissza a jegyzések.

WTI grafikon, határidős jegyzés, januári szállítás. Forrás: Investing.com

Amennyiben a grafikonon kirajzolódó trendek alapján ismét esésnek indulna az olaj ára, az kedvező lesz az autósok számára, hiszen tovább fog csökkenni az üzemanyagok ára a benzinkutakon.

Miután azonban a benzin és a gázolaj piacán különbözőképpen alakult a kereslet-kínálat viszonya az utóbbi időben, ezért a benzinmotoros autó tulajdonosai nagyobb árcsökkenésnek örülhetnek majd, mint a dízelesek.