Ma lehet utoljára lakást felajánlani a Nemzeti Eszközkezelőnek

árfolyamgát, forintosítás
Lejárt az 5 éves védett időszak, készülhetnek a devizahitelesek
Vágólapra másolva!
Nem vásárol több lakóingatlant a Nemzeti Eszközkezelő (NET Zrt.) – tájékoztat egy friss kormányrendelet. Az idén ugyanis betelt a kormány által meghatározott 36 ezer lakásos keret.
Vágólapra másolva!

Módosul a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról szóló, 2011-ben hozott törvény. A Nemzeti Eszközkezelő már csak azokat a lakóingatlanokat vásárolhatja meg, amelyekről a hiteladós vagy a zálogkötelezett a keddi közlönyben megjelent kormányrendelet hatálybalépésének napjáig – azaz szerdáig – benyújtja a szándéknyilatkozatát.

Aki a határidő után fordulna ilyen kéréssel a NET-hez vagy az illetékes bankokhoz, annak azt a tájékoztatást fogják adni, hogy a lakását már nem vásárolja meg a Nemzeti Eszközkezelő.

A NET Zrt.-t a kormány még 2011-ben hozta létre a devizahiteleseket segítő intézkedéssorozat, az Otthonvédelmi Akcióterv keretében. A NET Zrt. szorult helyzetbe került lakáshitelesektől vásárolta meg az ingatlanukat, hogy elkerülhetővé váljon a kilakoltatásuk.

2013-tól 36 ezer otthon került ily módon az eszközkezelőhöz, ezzel a családtagokkal együtt mintegy 154 ezer embernek nyújtottak segítséget.

A program keretében az állam megvásárolta a hiteladósok, köztük számos gyermekes család ingatlanát, akik bérlőként továbbra is a lakásban maradhattak. A fennmaradt tartozásokat a bankok elengedték.

Forrás: Pixabay

Az Origo beszámolt arról a tegnap megjelent törvényjavaslatról is, amely azt irányozza elő, hogy

a kormány visszaadja a Nemzeti Eszközkezelő Program résztvevőinek az ingatlanukat.

A bérleti díjat rendszeresen megfizető bérlők kedvező feltételek mellett ismét tulajdonosaivá válhatnak korábbi lakásaiknak.