Benéztek egy excel-táblát, 340 ezer munkavállaló sorsa a tét

olcsó
2. Tokió, Japán (57,4 font)
Vágólapra másolva!
Mintegy 340 ezer, leendő külföldi munkavállaló további sorsa a tét Japánban, ahol az illetékes kormányzati szerveknél valamit nagyon csúnyán benéztek egy exel-táblázatban.
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, egyre komolyabb gondok vannak számítógépfronton Japánban. Ahogy az Origo arról néhány napja beszámolt, az ország kiberbiztonságáért felelős miniszteréről kiderült, munkájához nem használ számítógépet, és az "USB"-t valószínűleg összekeverte a szünetmentes tápegység rövidítésével (UPS).

A Quartz most újabb meglepő dologról számol be a tokiói vezetés háza tájáról. Ez a külföldi munkavállalók nyilvántartásával kapcsolatos, igen furcsa, kínos esetet tárja fel.

Japánban ugyanis egyre nagyobb szükség van a külföldi munkavállalókra, mivel a gazdaság több területen is - például az építőiparban - küzd a képzett munkaerő hiányával. Tokió komoly gondot fordít a más országokból származó munkavállalók befogadására és munkaerőpiaci integrációjára.

Legalábbis eddig így tűnt. Most azonban feje tetejére állhat egy ötéves program,

amelyben mintegy 340 ezer vendégmunkás lenne érintett.

Mindez pedig azért, mert hibás adatokat tartalmazó excel-táblából dolgoztak a világ technológiailag egyik legfejlettebb országának döntéshozói.

Gondban vannak Tokióban az Excellel Forrás: Shutterstock/ f11photo

Az Igazságügyi Minisztérium ugyanis közölte,

helytelenül használták azokat a táblázatokat,

amelyek a fontos adatokat tartalmazzák, és amelyekre alapozva új vízumprogramok bevezetéséről kellett volna a japán törvényhozásnak döntenie. Ezek révén remélték volna a következő évtől kezdődően legalább 340 ezer új külföldi munkavállaló megjelenését a japán munkaerőpiacon.

A kormány emellett a parlament elé tárta a foglalkoztatási adatokat is, többek között arra vonatkozóan, miért hagyják ott tömegesen a külföldi munkavállalók a részükre szervezett munkahelyi képzéseket. Tokióban eddig úgy gondolták, azért, mert más cégnél magasabb jövedelmet remélnek.

Most azonban kiderült, hogy fals adatokkal dolgoztak eddig ebben a kérdésben is, és a lemorzsolódás lényegesen kisebb mértékű annál, mint amit közöltek.

Az ötéves új vízumfajták épp azt a célt szolgálták volna, hogy könnyítsék a külföldi munkavállalók adminisztratív terheit, és ösztönözzék őket a helyben maradásra, vagy akár a végleges letelepedésre Japánban. A teljesen összekuszálódott számok kibogozása után azonban nyilvánvalóvá vált: el kell halasztani az ezzel kapcsolatos döntéseket.

Japánban egyébként a "nyitott kapuk" politikáját vallják. Ahogy az iménti grafikon mutatja, alig tíz év alatt a többszörösére emelkedett az ott dolgozó külföldi munkavállalók száma. Most nagyjából 1,3 milliónyian vannak.