Már decembertől lehet önvezető autóval utazni

önvezető autó
A Lexus brand SUV - which was modified by the Google sister company Waymo to become a self-driving car - pictured right before the start of the developer conference Google I/O in Mountain View, California, US, 16 May 2017. Photo: Andrej Sokolow/dpa
Vágólapra másolva!
A Google önvezető autókra szakosodott leányvállalata, a Waymo bejelentette, hogy már decemberben elindítják a közösségi fuvarmegosztó szolgáltatásukat. Így ez a cég lesz az első ezen a szolgáltatási területen, megelőzve az olyan vállalatokat, mint az Uber és a Lyft.
Vágólapra másolva!

A Waymo egyik magas beosztású vezetője a Bloombergnek elmondta, hogy a cég önvezető autós szolgáltatását december elejétől használhatják az ügyfelek. Az még viszont titok, hogy mi lesz a neve.

A Waymo flottája először Arizonában, az Egyesül Államokban gördül az utakra, több száz módosított Chrysler Pacifica típusú autóval.

A vállalat közleményéből kiderül az is, hogy a cég közel egy évtizede foglalkozik önvezető autók fejlesztésével, és kiemelten fontosnak tartják, hogy a technológia biztonságos legyen. Éppen ezért néhány járműben továbbra is lesz egy sofőr, aki közbe tud lépni, ha bármi gond adódik a rendszerrel.

Illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Andrej Sokolow

A Waymo telefonos alkalmazása sem lesz még elérhető mindenki számára, hiszen a kezdeti időszakban csak néhány száz kiválasztott használhatja majd a szolgáltatást. Ezek többsége a vállalat egy korábbi tesztprogramjának résztvevői közül kerül majd ki, amiben 400 önkéntes vett részt.

Az árakról annyit már lehet tudni, hogy az Uberrel és a Lyfttel nagyjából megegyezők lesznek, így az is biztosra vehető, hogy a Google elsősorban velük kíván majd versenyezni.

A Waymónál viszont semmit nem akarnak elsietni, ezért csak nagyon lassan terjeszkednek majd. Phoenix után más nagyvárosokat céloznak meg, köztük olyan területeket is, mint a Szilícium-völgy, ahol egyébként már folytatott teszteléseket a cég.