Megváltoztatja a teakedvelők életét ez az új felfedezés

Three friends talking at home Roommate Social Gathering Stereotypical Housewife Girls Teenage Girls Women Females Three People Group Of People Visit Adult Teenager Smiling Laughing Talking Drinking Gossip Fun Meeting Communication Friendship Lifestyles In
Three happy friends talking and drinking coffee and tea sitting on a couch at home
Vágólapra másolva!
A globális teapiac 2017-ben közel 50 milliárd dollárt ért, és folyamatosan növekszik, 2024-re elérheti a 73 milliárd dollárt. A tea világszerte az egyik legnépszerűbb ital, ráadásul vitaminokat, antioxidánsokat és koffeint is tartalmaz, tehát amellett hogy egészséges, még stimulálja is a szervezetet, segít jobb teljesítményt nyújtani. A koffeintartalma miatt viszont nem szerencsés éppen lefekvés előtt fogyasztani. Egy új felfedezés viszont mindent megváltoztat: olyan tealeveleket találtak, amelyekben egyáltalán nincs koffein.
Vágólapra másolva!

Eddig is volt megoldás az olyanok számára, akik szerették volna a teafogyasztáskor elkerülni a koffein hátulütőit, de a koffeinmentes készítményeknek is megvan a maga hátránya. Ahhoz, hogy a koffeint kivonják a tealevelekből, olyan módszert alkalmaznak, amely hatására nemcsak a koffein, hanem számos más, hasznos anyag is eltűnik azokból. Ráadásul sokak szerint a tea íze is elvész ezáltal.

Két kutató, Liang Csen és Csi-Csiang Csin, a kínai Fujin tartományban felfedeztek egy olyan tealevélfélét,

amelyben egyáltalán nincs koffein, viszont tele van egészséges anyagokkal.

Mindenesetre volt már hasonló felfedezés 2011-ben, amikor Kuangtung tartományban találtak koffeinmentes tealeveleket, amelyek a Camellia ptilophylla tudományos nevet kapták. Az azokkal kapcsolatos kutatások még mindig zajlanak, de úgy tűnik, a teaféle segíthet többek között az elhízás elleni küzdelemben. Ennek hatására a kínai kutatók körében is téma lett a tea, sokan indultak el új, még fel nem fedezett tealeveleket találni.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/AntonioGuillem/Antonioguillem

A helyiek által csak "Hongyacha"-nak ismert növény csak 700 és 1000 méteres magasság között terem. Ugyan ezt a növényt még sosem tanulmányozták laboratóriumi körülmények között, a helyiek generációkon át kísérleteztek vele, és azt állítják, hogy gyógyítja a megfázást, csökkenti a lázat és csillapítja a hasfájást is.

Csen és kollégája bebizonyították, hogy a Hongyacha tealevélből valóban hiányzik a koffein,

valamint csökkentheti a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát is egyik összetevője miatt. Kiderült az is, hogy a korábban talált Camellia ptilophylla és a Hongyacha egymástól függetlenül vesztették el koffeintartalmukat az evolúció során.

A koffeines italok piaca robbanásszerűen növekszik, az energiaitalok piacának értéke például 2025-re elérheti a 83,8 milliárd dollárt. Ezzel szemben a koffeinmentes italok még csak mostanában váltak népszerűvé, legfőképpen a 18 és 24 év közötti fiatalok körében.

Népszerű lehet az új koffeinmentes tealevél Forrás: AFP/EyePress/Abhisek Saha

A National Coffee Association (NCA) 2017-es felméréséből kiderült, hogy a megkérdezettek 66 százaléka szeretné mérsékelni a napi koffeinbevitelét, ezért egyre többen keresik a koffeinmentes kávét az itallapokon.

A koffeinmentes italok hajszolása az ezredfordulósok által elindított globális trend része, miszerint "egészségesen élni" már nemcsak azt jelenti, hogy nem vagyunk betegek, hanem azt is, hogy egészségtudatosan táplálkozunk és elkerüljük a káros dolgok szervezetbe juttatását. Éppen ezért lehet népszerű a fiatalok, de akár az idősebbek körében is a koffeinmentes tea.