Már az IMF is figyelmeztet: katasztrófát hozhat a brexit

politics construction Brexit Horizontal SKYSCRAPER OFFICE
Brexit - sok még a kérdőjel
Vágólapra másolva!
Ha különmegállapodások nélkül hagjya el az Egyesült Királyság az Európai Uniót, akkor azzal brutális, akár 8 százalékos mértékben is csökkenhet az ország bruttó nemzeti összterméke - jelenti az Independent a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közlése nyomán.
Vágólapra másolva!

Ha a britek kiválásának tavaszi lezárása után az Egyesült Királyság a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályai mentén bonyolítaná kereskedelmi kapcsolatait az EU-val, az 5, de akár 8 százalékos vágást is jelenthene az ország GDP-jén.

Ez nagyjából annyi, mintha valamennyi brit háztartásból elvonnának 6000 fontot, azaz mintegy 2,2 millió forintot.

Az IMF közgazdászai azt is hozzáteszik, ez a mérték is csak akkor tartható, ha a szabadkereskedelmi megállapodások szerinti együttműködés zökkenőmentesen valósul meg jövő tavasszal.

Illusztráció Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Ez az úgynevezett "hard", vagy "no-deal" brexit, azaz az a forgatókönyv, amikor különmegállapodások nélkül folyna a brit és az uniós együttműködés a márciusi brit kilépés után.

Ha viszont ebben is nehézségek támadnának, úgy további gazdasági sérüléseket szendvedhet el a szigetország gazdasága.

Ugyanakkor - így az IMF -, ha rendezett körülmények között zajlik a kilépés (vagyis időben létrejön az azt előkészítő megállapodás), úgy a brit gazdaság idén 1,4, jövőre 1,5 százalékkal növelheti GDP-jét.