A felfordulásban is stabilak a feltörekvő piacok

deviza jüan dollár valuta
A combo of Chinese currency RMB or Yuan, US Dollar, Hong Kong Dollar and other currencies notes is seen outside a foreign exchange shop in Hong Kong on March 12, 2015. China is in talks with the International Monetary Fund for the Washington-based institution to add the yuan to its basket of reserve currencies, a top banking official said Thursday as Beijing seeks a greater global role for the unit. It hopes the yuan will become part of the IMF's special drawing rights (SDR) assets in the foreseeable future, said vice central bank governor Yi Gang. (Jason Li/EyePress)
Vágólapra másolva!
Bár a feltörekvő piacoknak számos potenciális problémával kell szembenézniük, a csoportból több ország is elég erős alapokkal rendelkezik ahhoz, hogy kibírja a viharokat – derül ki a Moody's jelentéséből. A hitelminősítő szerint a feltörekvő piacok kilátásai széles körben stabilak a 2019-es évre nézve.
Vágólapra másolva!

Több olyan fundamentális tényező is van, amely erős alapokat biztosít a feltörekvő piacok számára – hangsúlyozza elemzésében a Moody's. Ezek közé tartozik az erős fizetési mérleg, a hazai gazdasági növekedés, valamint a támogató politika. Mindezek együtt pedig számos feltörekvő piac számára nyújtanak védelmet az esetleges viharok ellen, beleértve a lassuló gazdasági növekedést, az emelkedő kamatkörnyezetet, a protekcionista kereskedelmi politikákat, valamint a geopolitikai feszültségeket is – írja a CNBC.

Noha a Moody's szerint a feltörekvők kilátásai 2019-re „széles körben stabilak", a hitelminősítő figyelmeztetett,

az eladósodottságból adódó nyomások fokozódhatnak ezekben a gazdaságokban, amennyiben a makrogazdasági egyensúlytalanságokból vagy a politikai feszültségekből eredő kockázatok megnőnek.

Ez különösen azon országokra érvényes, melyek erősen függnek a külföldi finanszírozástól.

A szervezet emellett kiemelte, több olyan tényező is van, amely igen különbözően érinti az egyes gazdaságokat. Az intézményi és demográfiai eltérések ugyanis jelentős eltéréseket szolgáltatnak az egységesen kezelt feltörekvő piaci csoportban.

Vételi lehetőségek?

Ezzel együtt a feltörekvő gazdaságok részvénypiacai komoly eladási hullámot szenvedtek el ebben az évben, ahogy

a befektetők elkezdtek aggódni az eszkalálódó pénzügyi problémák miatt, különösen Törökországban és Argentínában.

A széleskörű pesszimizmust az a félelem fűtötte, hogy ezek a gondok átterjednek majd más feltörekvő piacokra is.

A kereskedelmi feszültségek eszkalálódása komoly kockázatot jelent a feltörekvő gazdaságok számára Forrás: AFP

Fontos azonban megjegyezni, hogy a feltörekvő piacokra nincs egyértelmű definíció. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) például 96 országot sorol ebbe a kategóriába, míg az MSCI befektetési kutatócég – amely az Emerging Markets Indexet is működteti – mindössze 24 országot tart számon ebben a csoportban. Az MSCI egyébként minden évben felülvizsgálja a kategóriát, és megnézi az egyes országok gazdasági fejlődését, a részvénypiac likviditását, valamint a külföldi befektetők hozzáférési lehetőségeit az egyes piacokhoz.

Az MSCI feltörekvő piaci indexe, amely magas és közepes kapitalizációjú részvényeket tartalmaz a 24 országból, több mint 20 százalékot gyengült a januári csúcsához képest.

Mindazonáltal vannak olyan híres feltörekvő piaci befektetők – például Mark Mobius –, akik úgy látják, az elmúlt időszak gyengélkedései kedvező vételi lehetőségeket teremtettek a feltörekvő részvénypiacokon.

Térségek és kockázatok

Az egyes térségek tekintetében a Moody's jelezte, az ázsiai csendes-óceáni régióban a kereskedelmi feszültségek, illetve a szűkülő pénzügyi környezet jelenti a legnagyobb potenciális kockázatot. A cég elemzői hozzátették, a térség gazdaságainak erős devizatartalékai védelmet nyújtanak, azonban ha az USA és Kína közti kereskedelmi feszültség fokozódik, az számos országot erősen megüthet, melyek fontos pozíciót foglalnak el az ellátási láncokban. Ebbe a körbe tartozik például Malajzia, Thaiföld vagy Vietnam.

Eközben a latin-amerikai gazdaságok várhatóan felpattanást fognak tapasztalni a 2016-17-es gyenge növekedési időszak után. A Moody's megjegyezte, az új kormányok Brazíliában és Mexikóban az eddigieknél világosabb politikai pályát követhetnek majd 2019-ben. A szervezet kiemelte azonban, hogy

a harmadik legnagyobb latin-amerikai gazdaságnak számító Argentína jelentős kivétel.

Az ország fizetőeszköze ugyanis értékének nagyjából felét elveszítette idén a dollárral szemben, ráadásul kétszámjegyű infláció sújtja a gazdaságot.

A Moody's alapvetően optimista hangot ütött meg Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Hogy megküzdjön a kihívásokkal, Argentína szeptemberben írt alá egy megállapodást a Valutaalappal, amelynek értelmében az ország 57 milliárd dollár értékű segítséget kap –

ez egyébként a legnagyobb mentőcsomag az IMF történetében.

A Moody's hangsúlyozta, Argentína reál GDP-je várhatóan 1,5 százalékkal fog gyengülni a következő évben, miközben az országra a korrupciós botrányok mellett még egy elnökválasztás is vár.