Kipukkadhat a világ legnagyobb ingatlanbuborékja

City skyline, viewed from Victoria Peak, Hong Kong photography colour colour image COLOR color image HORIZONTAL horizontal image day outdoors outside nobody no one no-one travel destination travel destinations travel tourist destination Hong Kong skyline
Hong Kong áll a 10. helyen, 64 530 dollárral
Vágólapra másolva!
Akár 25 százalékot is zuhanhatnak a hongkongi ingatlanárak jövőre, ha az USA és Kína közti kereskedelmi háború még tovább súlyosbodik – figyelmeztet az ingatlanbefektetéseket kezelő JLL. Ezzel pedig hatalmas pofont kapna a világ legforróbb ingatlanpiaca.
Vágólapra másolva!

Hongkong és az ingatlanpiaca igen különleges helyzetben van, aminek köszönhetően a városállam a világ legnagyobb ingatlanbuborékját alakította ki az évek során. A Kínától délre fekvő Hongkong (amely 263 szigetből áll) 7,4 millió lakossal rendelkezik igen kis területen. Az 1997 óta különleges közigazgatási területként működő városállam ingatlanpiaca pedig az egyik legfontosabb indikátora a gazdaság teljesítményének – írja a CNBC.

A piac azonban most belépett egy korrekciós szakaszba, az ingatlanárak pedig még tovább csökkenhetnek – mondják a JLL elemzői.

A cég elsődleges prognózisa szerint jövőre 15 százalékos lesz a gyengülés, azonban nem kizárt egy 25 százalékos szakadás sem,

amennyiben az USA és Kína közti kereskedelmi feszültség tovább eszkalálódik, és ennek következtében a részvényárfolyamok is tovább esnek.

A JLL egyébként a kereskedelmi konfliktust tartja az egyik legfontosabb tényezőnek amögött, hogy az üzleti bizalom az elmúlt időszakban megcsappant, hozzájárulva ezzel ahhoz, hogy a hongkongi részvénypiac több mint 20 százalékot szakadjon a januárban elért csúcsához képest.

Fokozódó pesszimizmus

Az elemzők közölték, az ingatlanárak már eddig is nagyjából 2 százalékot estek az augusztusban elért legutóbb tetőponthoz képest. Ráadásul a JLL nincs is egyedül a negatív véleményével. A UBS egy hasonló jelentésben számolt be arról, hogy a hongkongi ingatlanpiac a leginkább túlértékelt a világon, és a erősen ki van téve az összeomlás kockázatának.

A hongkongi részvénypiacot is megütötte a bizonytalan hangulat Forrás: AFP/Philippe Lopez

Emellett a CLSA még augusztusban úgy számolt, 15 százalékos árcsökkenés várható a következő 12 hónapban. Az elemzőcég a múlt hónapban is fenntartotta ezt a nézetét,

elsősorban az emelkedő helyi kamatokra, a kínai jüan leértékelődésére, valamint a gazdasági kilátásokkal kapcsolatos aggodalmakra hivatkozva.

A kínai jüan gyengülése az amerikai dollár ellenében azért probléma, mert így a hongkongi ingatlanok kevésbé lesznek vonzók a kínai vásárlók számára. A hongkongi dollár egyébként szorosan kötve van az amerikai devizához, ezért lényegében követi a zöldhasú mozgását. Ez pedig megágyaz a hongkongi kamatszintek emelkedésének, ahogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed is folyamatosan szigorít. A Fed célja éppen az amerikai gazdaság túlhevülésének megakadályozása.

Volt már rosszabb

Ha figyelembe vesszük az összes makrogazdasági tényezőt, akkor hozzávetőleg 15-20 százalékos árcsökkenés várható a hongkongi ingatlanpiacon a jövő év végéig – mondta Peter Churchouse, a Portwood Capital nevű hongkongi ingatlanpiaci befektetőcég vezérigazgatója a CNBC-nek.

Mindazonáltal Hongkong ezzel együtt is igen erős helyzetben van, ahogy a háztartások, az ingatlanfejlesztők, valamint a bankok is megfelelő pénzügyi háttérrel rendelkeznek

– tette hozzá a szakember.

Ez annak köszönhető, hogy a három szereplőből egyik sincs túlságosan eladósodva, ráadásul a háztartások igen magas megtakarítási szintekkel rendelkeznek.

Nem is lenne olyan sok a 20 százalékos árcsökkenés? Forrás: robertharding/Fraser Hall/Fraser Hall

Mi több, Honkong korábban ennél rosszabb időszakot is túlélt már – emlékeztetett Churchouse. Még 1997 és 2003 között ugyanis a városállam ingatlanpiaca 60-70 százalékot zuhant, köszönhetően az Ázsia számos országát sújtó gazdasági válságnak. Tekintve pedig, hogy az ingatlanok árai megháromszorozódtak a 2008-as válságot követően,

egy 20 százalékos korrekció nem is tűnik olyan hatalmas tragédiának

– tette hozzá.

Ezzel együtt egy komolyabb visszaesés következtében a vásárlók is elkezdhetnek visszatérni a hongkongi piacra, amely az elmúlt időszakban igencsak megfizethetetlenné vált. Következésképpen Churchouse úgy látja, egyelőre nincs ok alapvető, rendszerszintű aggodalomra.