Így üzletelhetünk a saját génjeinkkel

genom
A kettős spirálú DNS molekula tartalmazza az élet felépítéséhez szükséges információkat
Vágólapra másolva!
Egy harvardi professzor megalkotná „a gének Facebookját vagy Google-jét”, s ha még ez nem lenne elég, a szolgáltatást teljesen ingyenessé tenné a személyes felhasználóknak. Persze, ahogy a közösségi oldal vagy a keresőcég szolgáltatásai esetében, úgy a háttérben ennek is meglenne az ára.
Vágólapra másolva!

A genomelemzést tenné teljesen ingyenessé George Church, egy harvardi professzor. A genomelemzés rendkívül hasznos és fontos lehet a jövő orvoslásában. Annak révén tudhatják meg az emberek például azt, hogy gyermekeik milyen géneket örökölnek majd, így milyen betegségekre lehetnek hajlamosak.

Illusztráció Forrás: Wallpapers

A humán genom, vagyis az emberi szervezet teljes örökítő információja nagyjából 3 milliárd DNS-bázispárból és 23 kromoszómapárból áll.

Church terve az, hogy az emberek megengedik a gyógyszergyártók és a különböző vállalatok számára, hogy hozzáférjenek a genomjukhoz, akiknek cserébe nem kell majd fizetni az elemzésért. A vállalatok pedig ezáltal egy hatalmas adatbázist építhetnek, és még könnyebben vizsgálhatják az emberi géneket.

A Nebula Genomics, Church vállalata a napokban kezdte meg a működést, és állítása szerint bárki jelentkezhet náluk, a szolgáltatás teljesen ingyenes.

A humán genom első vizsgálatát 2003-ban végezték el.

Akkor 3 milliárd dollárba került a projekt.

Ezt követően négy évvel Church megjósolta, hogy az ár 300 dollárra fog csökkenni személyenként. Ehhez mára elég közel kerültünk, hiszen jelenleg 600 dollárért végzik el az ilyen elemzéseket.

Illusztráció Forrás: Science Photo Library/KTSDESIGN/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Ktsdesign/Science Photo Library

A Nebula viszont ezt a költséget kifizeti, ha a betegek cserébe megosztják a vállalattal a legszemélyesebb adataikat, saját génjeik térképét. A Nebula ezt követően eladja a begyűjtött adatokat a gyógyszervállalatoknak, így szerzik vissza a „befektetett” összeget.

Church szerint a cége nagy hangsúlyt fektet majd a személyes adatok védelmére, az ügyfelek pedig kiválaszthatják, hogy mely vállalatok ne férhessenek hozzá az adataikhoz.

Jelenleg több olyan cég is működik, amik DNS-markerek elemzésével foglalkoznak, köztük a 23andMe, azonban ők nem kínálnak ingyenes szolgáltatást. Az üzletág fényes jövő előtt állhat, és ezt az is jól mutatja, hogy a világ egyik legnagyobb gyógyszergyártója, a GlaxoSmithKline nemrég 300 millió dollárért vásárolt részesedést a 23andMe-ben.

A Nebula viszont nemcsak a DNS-markereket, hanem a teljes genomot vizsgálja, amely egy sokkal összetettebb és több információt szolgáltató folyamat. Azokra is gondoltak, akik nem akarják rábízni adataikat egy vállalatra. Ők 99 dollárért (kevesebb mint 30 ezer forint) vizsgáltathatják meg magukat.