Szó szerint katasztrófa sújtotta övezet lett a világ harmadik gazdasága

Kansai International Airport - süllyedős repterek
An aerial photo shows cranes lying down due to the strong wind caused by typhoon Jebi in Izumisakai, Osaka prefecture on Sep.5, 2018. Life-threatening typhoon Jebi made a landfall on Tokushima Prefecture and crossed Shikoku and Kinki region, then proceeded to the Sea of Japan on the previous day. 11 people were killed as of 5th.( The Yomiuri Shimbun )
Vágólapra másolva!
Lehangoló számok érkeztek a japán gazdaság harmadik negyedéves teljesítményéről – jelenti a BBC.
Vágólapra másolva!

A szigetország gazdasága a harmadik legerősebb a világon, az USA és Kína mögött. Az idei természeti csapások azonban alaposan visszavetették az elmúlt hónapok teljesítményét.

Tájfun után: az idei természeti csapásokat különösen megsínylette a japán gazdaság Forrás: AFP/The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Naoya Masuda

Az országot a közelmúltban sújtó földrengések és tájfunok miatt, a július és szeptember közötti időszakban, a gazdaság 1,2 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest.

A japánoknak a tájfun után az elmúlt évtizedek legsúlyosabb áradásával is meg kellett küzdeniük.

A most közölt adatok még az előzetes várakozásokat is alulmúlva azt mutatják, a japán gazdaság nagyon megsínylette ezeket a csapásokat.

A Reuters információi szerint az export 1,8 százalékkal csökkent ebben az időszakban,

ami az elmúlt három év legrosszabb exportmutatója.

Az USA és Kína között zajló kereskedelmi csatározások szintén a növekedés ellen dolgoztak. Mivel Japán a globális gazdaság egyik legfontosabb szereplője az ellátási láncban, az autóalkatrészek, elektronikai berendezések és ipari gépek exportjának visszaesése különösen fájdalmas volt a vállalatoknak.

Kohei Iwahara, a Natixis Japan Securities közgazdásza arra figyelmeztet kommentárjában, hogy a kereskedelmi háború mögötti bizonytalanság érzékelhetően növekszik, átterjed egész Ázsiára, ideértve Japánt is. Ez az egész kontinens viszonylatában gazdasági lassulást hozhat.