Ez a világ legdrágább sonkája

Iberian ham sonka jamon Spanyolország
Ibéria
Vágólapra másolva!
Spanyolország délnyugati részén, egy apró biogazdaságban készül a világ legdrágább sonkája, ami a Guinness világrekordok közé is bekerült. A nem hagyományos módon készült egész sonka ára meghaladja a 4 ezer eurót.
Vágólapra másolva!

Legalább kétezer éve fogyasztják a jamónt, vagyis a spanyol sonkát az ibériai félszigeten, ami ezidő alatt nemzeti különlegeség lett, akár falun, családi körben eszik, akár a nagyvárosokban kerül az otthonok tányérjára.

A spanyolok évente 160 ezer tonna érlelt és sózott sonkát fogyasztanak,

miközben az export fokozatosan növekszik - áll a BBC Travel összeállításában.

Klasszikus jamón sonka Forrás: Shutterstock

A Spanyolországban előállított sonkák közül a jamón ibérico, vagyis az ibériai sertésből készült sonka a leggyakoribb íz, ugyanakkor a leginkább ínyenc ízvilágú a jamón ibérico de bellota, amely a kizárólag makkal táplált sertés húsából készül.

Eduardo Donato korábban ingatlanfejlesztőként dolgozott, 1989-ben költözött a Jabugo közelében lévő területre, majd pár évvel később maga is sertéseket vásárolt, méghozzá egy igen ritka, foltos fajtát, amelyeket ráadásul biogazdaságban nevelt, antibiotikumoktól, hormonoktól és vegyszerektől mentesen.

Egy évtizeddel később már saját készítésű jamónját árulta.

Jamón érlelés egy gazdaságnál Forrás: AFP/Philippe Desmazes

Donato véleménye szerint az egyedülálló környezet, valamint a ritka sertésfajta tette indokolttá, hogy

egy teljes, füstölt, érlelt combsonkát 4.100 euróért árul, amivel egyúttal bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe is.

Az általa tenyésztett sertések átlagosan három évesen érik el az ideális, 170 kilogramm körüli vágási súlyt – ez kétszerannyi idő, mint amennyi egy átlagos ibériai sertésnek szükséges.

A hagyományos jamónt három évig érlelik, de Donato saját sonkáját legalább hét évig érleli a család saját pincéjében.

A férfi vörösesbarna sonkája pedig 2016-ban elnyerte az év legjobb új termékének járó díjat a Biofach rendezvényen, amely a világ egyik legelismertebb bioélelmiszer-vására Németországban.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A jamón szeletelése is külön művészetnek számít, amit elegáns éttermekben vagy különleges alkalmakkor mutatnak be – a húst hihetetlenül vékonyra kell szelni, és szobahőmérsékleten tálalni.