Bevetették a hadsereget a kesudióért

kesudió
Processed cashew nuts are pictured in a factory in the central Ivorian city of Bouake on May 24, 2018. (Photo by ISSOUF SANOGO / AFP)
Vágólapra másolva!
A hadsereget veti be Tanzánia elnöke annak érdekében, hogy megóvja az ország egyik legfontosabb mezőgazdasági ágazatát, a kesutermesztést. Az Africanews jelentéséből kiderül, az ottani kormány úgy gondolja, az állam jobb gazda lenne a magántermelőknél.
Vágólapra másolva!

Bár nemzetközi jelentőségük egyelőre csekély, lokális viszonylatban ugyanakkor nagy fontosságú események történetek az elmúlt napokban Tanzániában. Igaz, ebből az egyiknek hamarosan máshol is lehetnek következményei. Az ország teljhatalmú elnöke, John Magufuli, hirtelen lemondatta két miniszterét. Emellett ultimátumot adott a kesudiót termelő gazdálkodóknak arra, hogy szolgáltassák be a terményt az államnak, a megfelelő fizetségért cserébe.

Nem egészen világos, mi váltotta ki az államfő ezen döntését. Igen valószínű azonban, hogy az elnök rossz gazdának tartja a termelőket, akik jóval magasabb áron is értékesíthetnék a terményt, mint teszik.

Mindennek óriási jelentősége van az ország gazdaságának szempontjából.

Tanzánia Afrika negyedik, és a világ nyolcadik legnagyobb kesudió exportálója.

Az országban termelt kesudió külföldi - elsősorban indiai - eladásai generálják a külföldi devizaállomány 10-15 százalékát minden évben.

Az afrikai államban jelenleg mintegy 300 ezer hektáron termelnek kesut, évente 100 ezer tonnát is meghaladó termést betakarítva.

Feldolgozott kesudió egy üzemben Forrás: AFP/Issouf Sanogo

Ezek miatt a körülmények miatt Tanzánia és a dió felvásárló országai számára is különösen fontos, mi történik az ágazatban.

Az ország devizatartalékai azonban fogyóban vannak, a vezetés pedig úgy gondolja, több pénz is kipréselhető a dióeladásból.

A kormány nyáron már megnövelte a kivitelhez kapcsolódó illeték mértékét, hogy így juttassa nagyobb bevételhez az államkasszát.

A hírek szerint az elnök nemcsak a gazdálkodókat, hanem

a terményt tőlük már megvásárlókat is felszólította arra, hogy - egyidejű pénzbeli kompenzációval - adják át az állam számára a készleteket.

Az erre adott határidő azonban lejárt.

Egyelőre annyi bizonyos a helyi források szerint, hogy az elnök utasítása nyomán a hadsereg felvonult a földeken, és elkezdte begyűjteni az ott lévő termést, és pénzben kifizetni annak árát a farmereknek.

A Tanzániai Mezőgazdasági Fejlesztési Bank közlése szerint egy kilogramm feldolgozatlan terményért a gazdálkodók 1,3 dollárnak megfelelő helyi valutát kapnak.

A katonák a földek mellett megjelentek az ország déli részében található feldolgozóban, és elindították azt.

Illusztráció Forrás: AFP/Issouf Sanogo

Az állami jelentések szerint, a kesudióüzem elleni katonai intervencióra azért volt szükség, mert a tulajdonos nem tett eleget működtetési kötelezettségének.

Az üzem évente 20 ezer tonna termény feldolgozására alkalmas.

Egy helyi, a fővárosban, Dar es-Salaam-ban dolgozó újságíró külföldi hírügynökségeknek azt mondta, az erőteljes állami beavatkozás mögött az áll, hogy a kormány már régóta próbál új életet lehelni a kesutermesztés szektorába. Ez az 1960-as és 1970-es években nagyon erős volt az országban. A külföldi befektetések viszont nem akarnak megérkezni, miközben a nem megfelelően szervezett termelőmunkával állások százai is veszélybe kerülnek. Ezért dönthetett a vezetés a beavatkozás mellett, azzal a céllal, hogy saját kézbe vegye az ágazat irányítását.