Minden várakozást felülmúlt a kínai gigavállalat

Tencent
--FILE--View of the headquarters of Chinese Internet giant Tencent in Shenzhen city, south China's Guangdong province, 1 November 2017. Chinese internet giant Tencent has become Asia's most valuable company with its shares closing at record high on the Hong Kong Stock Exchange Monday (20 November 2017). Shares of Tencent closed at 420 HK dollars per share, which puts its market value at 510.7 billion U.S. dollars. It became the sixth ranking company in market value in the world, the company said. Tencent is also the first Asian company to beat the 500 billion-dollar mark, it said. On Nov. 15, Tencent announced its unaudited consolidated results for the third quarter of 2017, with its total revenues at 9.825 billion U.S. dollars, an increase of 61 percent year on year. Chairman and CEO of Tencent, Ma Huateng, said the company recorded strong business growth in games, digital content, online advertising and payment related services. Analysts said the new market value put Tencent in the same camp as U.S. tech giants Apple, Alphabet, Microsoft, Amazon and Facebook, whose values have all exceeded the 500 billion-dollar mark.
Vágólapra másolva!
A Tencent ismét hasít, hiszen a kínai vállalat 30 százalékkal múlta felül az elemzők várakozásoka harmadik negyedéves teljesítményével. A vállalat profitja elérte a 3,4 milliárd dollárt a szeptember végén zárult három hónapos időszakban.
Vágólapra másolva!

A Tencent az előző negyedéves visszaesés után ismét a csúcson. A vállalat a második negyedévben tíz év után először zárt veszteséggel. Akkor a Tencent árfolyama is zuhanni kezdett, mivel a kínai hatóságok szigorítani akartak az online videojátékok szabályozásán, amely a cég egyik legfontosabb bevételi forrása.

A vállalat tájékoztatása szerint a mobilos játékokból befolyt bevétel ezúttal 7 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest,

amely annak is köszönhető, hogy a harmadik negyedévben tíz új játékot is piacra dobtak. A Tencent hozzátette, hogy a jó teljesítményhez hozzájárult a reklámbevételek növekedése is, valamint a vállalat online fizetéses szolgáltatásának elterjedése.

illusztráció Forrás: AFP/Imaginechina/Dycj

A WeChat, a Tencent üzenetküldős alkalmazása szintén húzónév volt a harmadik negyedévben. A platformon 10,5 százalékkal nőtt a havi aktív felhasználók száma.

Erre nagy szüksége volt a Tencentnek, mert egyre inkább úgy tűnik, hogy a pekingi kormány további szigorításokat tervez a videojátékok területén. A kínai oktatási minisztérium például bejelentette, hogy korlátozni fogják az időt amelyet a gyermekek számítógépes és mobilos játékokra szánhatnak egy-egy nap.

A Tencent erre reagálva megígérte, hogy a rendőrséggel együttműködve fogja azonosítani a játékosok életkorát. A 12 évnél fiatalabbak napi egy órát, a 12 és 18 év közöttiek maximum két órát játszhatnak majd a Tencent játékaival.

Az idei év a mostani jó számok ellenére is húzósan alakul az óriásvállalat számára. A januári csúcs óta 40 százalékot estek a Tencent részvényei, emiatt pedig 250 milliárd dollárt veszítettek piaci értékükből.