Az apákat is védi a törvény a munkáltatói felmondással szemben

állásinterjú
Vágólapra másolva!
Egy két és fél éves gyermekét egyedül nevelő apa fordult a Munkajogportál.hu-hoz, hogy egy munkahelyi leépítés ellen milyen védelmet nyújt számára a Munka Törvénykönyve. A kérdésre Dr. Goda Mark ügyvéd és munkajogi szakjogász válaszolt.
Vágólapra másolva!

A Munka Törvénykönyve a gyermeküket egyedül nevelő apáknak a gyermek 3 éves koráig ugyanazt a védelmet nyújtja, mint az anyáknak. Ha az apa már dolgozik, tehát nincs fizetés nélküli szabadságon, akkor abszolút felmondási védelem, vagyis felmondási tilalom már nem érvényesül, de bizonyos felmondási korlátozások elérhetőek - írja Dr. Goda Mark, a Goda Ügyvédi Iroda ügyvédje és munkajogi szakjogásza.

Amennyiben a gyermekét egyedül nevelő apa munkaviszonyát a munkáltatója a gyermek három éves kora előtt kívánja felmondással megszüntetni a munkavállalónak fel nem róható okból (ilyen az átszervezés is), akkor

a munkáltatónak kötelessége megvizsgálni, hogy a munkavállaló képességének, végzettségének megfelelő másik betöltetlen állást fel tud-e ajánlani.

Csak akkor szüntethető meg a munkaviszony, ha ilyen felajánlást a munkáltató nem tud tenni, vagy azt a munkavállaló nem fogadja el.

A munkahelyi, munkáltatói okból történő felmondás esetén a gyermeküket egyerdül nevelő apákat is védi a törvény Forrás: --

A munkavállaló ilyen esetekben nem követelheti a felajánlott munkakör esetlegesen alacsonyabb bére és a korábbi munkaköre bérének különbözetét, vagyis el kell fogadnia, ha az alapbére csökken a felajánlott munkakörben. Vagyis, amennyiben elfogadja a felajánlott pozíciót, akkor elfogadja annak bérezését is, függetlenül attól, hogy korábban mennyit keresett.

A munkáltató csak a munkavégzési helyen köteles felajánlani másik munkakört a jelenlegi pozíció megszűnése esetén.

Egy másik településen lévő üres pozíciót a munkáltató már nem köteles felajánlani a munkavállalónak.

Cikkünk a Munkajogportál.hu írása alapján készült.