Továbbra is pozitív a külkereskedelmi egyenleg

konténer, tehervasút
Több alternatíva közül kell kiválasztani a megfelelő útvonalat (illusztráció)
Vágólapra másolva!
Szeptemberben az exportteljesítmény szerény mértékben csökkent, az importé pedig emelkedett, jelentette a KSH.
Vágólapra másolva!

Szeptemberben az export euróban kifejezett értéke 2,3 százalékkal csökkent, az import 6,3 százalékkal emelkedett. A külkereskedelmi aktívum így is 268 millió euró volt, 699 millió euróval kevesebb az egy évvel korábbinál

Az első három negyedévben az export 4,2, az import 6,7 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához viszonyítva,

a külkereskedelmi mérlegtöbblet 4,881 milliárd eurót tett ki.

Ez 1,418 milliárd euróval kisebb az egy évvel korábbinál.

Éves összevetésben az export harmadszor csökkent szeptemberben a márciusi 3,0 és a májusi 0,7 százalékos visszaesés után.

Illusztráció Forrás: Pixabay

A 268 millió euró exporttöbblet 2014 decembere óta a legszerényebb, eltekintve az előző havi alig 31 millió eurótól, amikor 0,8 százalékos növekedést mutatott az export, a szeptemberitől alig különböző, 6,2 százalékos importnövekedés mellett.

A szeptemberi exportadatot előrevetítette az ipari termelés előzetes adata, amely a munkanaphatástól megtisztítva 2,2 százalékos emelkedést, ám kiigazítatlanul 0,6 százalékos csökkenést mutatott éves összevetésben, az előző hónaphoz viszonyítva pedig 2,1 százalékkal csökkent a kibocsátás.

A kivitel szeptemberi értéke 8,665 milliárd eurót tett ki, 8,7 százalékkal többet az előző havinál, az behozatal 5,8 százalékkal 8,397 milliárd euróra nőtt.

Magyarország exportjának 82 százaléka az Európai Unió tagállamaiba ment, a behozatal 75 százalékát onnan érkezett szeptemberben.

Az export visszaesése összefügg az autók károsanyag kibocsátásának új mérési szabályozásával (WLTP), így feltehetően, ahogy az egyes modellek megfelelnek az új szabályozásnak, a kivitel újra élénkülhet. Ezt a hazánkban gyártott egyes új modellek, valamint új exportkapacitások üzembe helyezése is támogatni fogják - írja Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kommentárjában.

Az import növekedése pedig döntően a kirobbanó beruházási dinamikát tükrözik, de a fogyasztás növekedése is növeli az importot.

Illusztráció Forrás: pexels.com

A külkereskedelmi többletet az olajárak markáns emelkedése miatti cserearány romlás is csökkentette,

azonban az olajárak ismételt csökkenése a következő hónapokban javíthatja a cserearányt.

A harmadik negyedévben 1,02 milliárd euróval csökkent a külkereskedelmi többlet, ami fékezhette a GDP növekedését, ezzel szemben a beruházások jelentősen gyorsulhattak. Az év egészében arra számítunk, hogy a külkereskedelmi többlet mintegy 1430 millió euróval 6,65 milliárd euróra mérséklődik a tavalyi 8,08 milliárd euróról. így összességében kisebb mértékben fogja vissza a GDP növekedését, mint a tavalyi évben, így a GDP növekedési üteme 4,6 százalékra gyorsulhat idén - teszi hozzá az elemző.