Rengeteget utaztak belföldre a magyarok

Tihany, belföldi turizmus, MTÜ kampány
Tihany.(illusztráció)
Vágólapra másolva!
Sok vendégéjszakát töltöttek a magyarok hazai szálláshelyeken az év kilencedik hónapjában. Főként ennek köszönhető, hogy azok bevételei több mint 10 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest, jelentette a KSH.
Vágólapra másolva!

Szeptemberben a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 7,9 százalékkal nőtt a kereskedelmi szálláshelyeken, a külföldi vendégek által eltöltött éjszakáké 0,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 11,0 százalékkal emelkedett, és 48,782 milliárd forintot tett ki.

2018. január-szeptemberben a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakában mért vendégforgalma 3,9, bruttó bevétele 9,4 százalékkal volt több, mint 2017 azonos időszakában.

A turizmus jó teljesítménye nem szakadt meg a nyári szezon végével, szeptemberben az ország minden részében nőtt a vendégforgalom, a belföldi forgalom pedig jelentős emelkedést mutatott – kommentálta közleményében az adatokat a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Tihany: szeptemberben nőtt a hazai vendégéjszakák száma Forrás: Origo

„Az első háromnegyed év adatai alapján arra számítunk, hogy 2018-ban is kiemelkedő évet zár a turizmus Magyarországon, hiszen az ágazat minden fontos mutatója javult: tovább emelkedett a vendégek és a vendégéjszakák száma, és a szálláshelyek árbevétele is” – írják.

Idén szeptemberben minden turisztikai térségben nőtt a vendégforgalom, a Balatonnál például 10 százalékkal több vendégéjszakát mértek a szálláshelyek. A növekvő forgalomnak és a szezonalitás csökkenésének köszönhetően a szálláshelyeknek, vendéglátóhelyeknek is jobban megéri tovább nyitva tartaniuk az évben.

A Balaton volt a belföldi turizmus egyik legnépszerűbb célpontja Fotó: Balla Zsolt

Szeptemberben 7,7 százalékkal több belföldi vendég, 7,9 százalékkal több vendégéjszakát töltött a hazai szálláshelyeken, mint egy évvel ezelőtt.

A belföldi vendégforgalom kiemelkedő bővülése azt mutatja, hogy a magyar családoknak egyre több pénzük jut a szabadidő tartalmas eltöltésére.

A hazai kikapcsolódást, utazást ösztönzi a Turisztikai Ügynökség őszi forgalomélénkítő kampánya is, a külföldi turistákat pedig a legújabb országimázs kampánnyal bátorítják Magyarország felfedezésére – jelzik.

2018 első kilenc hónapjában kiemelkedő volt az Egyesült Államokból és a Romániából érkező vendégforgalom bővülése, de több mint egy éve folyamatosan bővül orosz vendégéjszakák száma is.