A Fed nem változtatott az irányadó dollárkamaton

Horizontal Jerome Powell, nominee to be chairman of the Federal Reserve Board of Governors, testifies during his confirmation hearing before the Senate Banking, Housing and Urban Affairs Committee on Capitol Hill in Washington, DC, November 28, 2017. / AF
Jerome Powell, a Fed új elnöke
Vágólapra másolva!
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) nem változtatott az irányadó 2,00-2,25 százalékos dollárkamat-sávon szerdai-csütörtöki kamatdöntő ülésén.
Vágólapra másolva!

A Fed monetáris politikai testülete, a nyíltpiaci bizottság (Federal Open Market Committee, FOMC) kétnapos ülésén meghozott döntés összhangban volt a testület korábban tett monetáris politikai jelzéseivel és a piacon a mostani döntésről előzőleg kialakult elemzői konszenzussal.

Jerome Powell, a Fed elnöke Forrás: AFP/Saul Loeb

A Fed a robusztus gazdasági növekedéssel, a foglalkoztatás "egészséges" mértékű növekedésével, az alacsony munkanélküliségi rátával, a lakossági fogyasztás erőteljes mértékével és a fogyasztói árak inflációs célt megközelítő emelkedésével indokolta döntését.

A Fed az indoklásban kifejezte meggyőződését, hogy a gazdaság elég erőteljes alapokon áll ahhoz, hogy elviselje a főbb kereskedelmi partnerekkel mélyülő ellentétek, a valamivel gyengébb vállalati beruházások és a lanyha ingatlanpiaci növekedés által okozott terheket.

A piac a Fed által korábban tett jelzések alapján az idén még egy, jövőre pedig három kamatemelésre számít. A Fed kamatdöntésének mostani indoklása is megerősítette a várható kamatpályáról kialakult piaci feltételezéseket.

A nyíltpiaci bizottság 2015 decembere előtt hét évig tartotta történelmi mélységben, zéró közeli szinten az alapkamatot, hogy ezáltal ösztönözze a gazdasági növekedést és felpörgesse az inflációt.


A Fed legutóbbi, szeptemberi kamatdöntő ülésén emelte meg a piaci várakozásoknak megfelelően 1,75-2,00 százalékról 2,00-2,25 százalékra az irányadó dollárkamat-sávot.

Az akkori döntés indoklásában a gazdaság jó teljesítményét nyugtázva a Fed megerősítette szándékát a monetáris szigorítás folytatására a jövő évre is.

Az indoklásból azonban a Fed szeptemberben hagyta ki első alkalommal a monetáris politikájára alkalmazott "alkalmazkodó" (accommodative) jelzőt, jelezve ezzel, hogy a jövőben sokkal inkább semleges, sem mint gazdaságösztönző vagy a túlfűtöttséget fékező monetáris politikát kíván folytatni.