Az ingatlanfejlesztők hosszabb határidőt kérnek a kedvezményes lakásáfára

2018.11.08. 17:02

A kormány új lakásáfa-javaslata egyértelműen kedvezően hat a piacra az ingatlanfejlesztők szerint, kiszámíthatóbbá teszi a beruházásokat, enyhíti a kapacitás- és szakemberhiányt, fékezi a drágulást, de a legnagyobb cégeket tömörítő szervezet, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) fél évvel kitolná az építési engedély alapján biztosított lehetőséget.

Az IFK közleménye szerint minden olyan javaslatot támogatnak, amely az átmeneti időszakot az áfa visszaemeléséig megnyugtatóan szabályozza, mivel a folyamat több tízezer családot és több száz vállalkozást érint.

Amennyiben az Országgyűlés a kormány szerdai javaslatát elfogadja, akkor

2019. december 31-ét követően azoknál az új lakóingatlanoknál lesz alkalmazható az öt százalékos mértékű áfa, amelyek építésére 2018. november 1-én már volt végleges építési engedély, vagy - a 300 négyzetméter alatti lakóingatlanok esetében - az építését addig bejelentették. A kedvezményes adómérték ebben az esetben is csak akkor alkalmazható, ha legkésőbb 2023. december 31-én eladják az új lakást.

Az IFK szerint kiegyenlítettebb lenne az újlakás-építési piac, ha hosszabb határidőt hagyna a kormányzat a kedvezményes lakásáfa kivezetéséreForrás: Shutterstock

Az IFK szerint a kormány javaslata a piacot kiegyenlítettebbé teszi, de tekintettel arra, hogy több ezer új lakás engedélyezési eljárása van folyamatban, akkor lenne zökkenőmentes a kedvezményes áfa kivezetése, ha a határidő március 31. lenne, mert akkor sem a fejlesztőket, sem a lakásvásárlókat, sem a finanszírozást biztosító bankokat nem szorítaná tovább a december 31-ei határidő.

Az IFK információi szerint körülbelül 10 ezer olyan lakás épül, amelynek a műszaki átadás-átvétele át fog húzódni 2020 január 1-je utánra. Az egyesület közölte, a 10 ezer lakáson felül még körülbelül 20-25 ezer olyan építési engedélyezés alatt vagy már meglévő építési engedéllyel rendelkező, de még nem épülő lakásra is vonatkozhat majd a rendelkezés, amelyeket engedélyeztetni szeretnének 2019. március 31-éig, az IFK által javasolt időpontig.

Az IFK számításai és a statisztikai hivatal adatai szerint idén 18 ezer lakást adnak át, jövőre pedig 25 ezer új lakás átadása várható. Ha a piac a következő öt év alatt tovább fejlődik, és az építőipari kapacitások is bővülnek, akkor a kormány által várt évi 40 ezer új lakás 2023-ra lehet realitás.