Kétszeresére nőtt az e-autók forgalma Magyarországon

vietnámi VinFast autók, Paris Motor Show 2018
PARIS, FRANCE - OCTOBER 02: VinFast LUX A2.0 Sedan is displayed during VinFast launch at the Paris Motor Show at Parc des Expositions, Porte de Versailles on October 2, 2018, France. (Photo by Thierry Chesnot/Getty Images For VinFast)
Vágólapra másolva!
Októberben 5,4 százalékkal több új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, mint egy évvel korábban, az év első 10 hónapjában 24,2 százalékos volt a növekedés az előző év azonos időszakához képest - közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) és a Carinfo.hu a DataHouse Kft. adatai alapján. Az elektromos autók piacán közel 100 százalékos emelkedés ment végbe, míg a legnépszerűbb márkának továbbra is a Suzuki számít.
Vágólapra másolva!

Októberben 10 923, az első 10 hónapban pedig 115 549 új személygépkocsi került forgalomba.

Ebből összesen 1031 volt tisztán elektromos autó, 97,1 százalékkal több mint tavaly.

A forgalomba helyezett plug-in hibridek száma 636 volt, ami 77,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának adatait.

Az MGE közleményében kiemelte, hogy az októberi eredményeken látszik a szeptemberi szerény visszaesés utáni piaci helyreállás trendje, így a piac nagy valószínűséggel a hátralévő három hónapban behozza az emelt előrejelzéshez képest szerény elmaradását.

Az MGE várakozásai szerint egész évben 142 ezer új személygépkocsit helyeznek forgalomba.

A tisztán elektromos és a plug-in hibrid gépkocsik forgalomba helyezése jelentősen, de még kis mennyiség mellett időarányosan nő, azonban a felvevőpiac korlátozott, az egész évre várt 2000 darab körüli forgalomba-helyezés elérhető.

Az egyesület kitért arra is, hogy kiemelten kell foglalkozni a Magyarországra beáramló használt autók korösszetételével.

A szervezet sürgeti a használt autók importjának mederbe terelését annak érdekében, hogy a fejlettebb országokban letett régebbi, nagyobb károsanyag-kibocsátású, különösen a régebbi dízelmotoros autók ne, vagy ne ilyen mértékben kerüljenek forgalomba Magyarországon.

Forrás: Getty Images/Thierry Chesnot


Az új nagyhaszonjárművekből 439 került forgalomba októberben, ami 29,3 százalékkal kevesebb a tavalyinál.

Az év eddigi részében összesen 5480 nagyhaszonjárművet helyeztek forgalomba, 14,5 százalékkal többet, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

A Carinfo.hu tájékoztatása szerint a személygépkocsi márkák közül a legtöbbet Suzukiból adták el 2018 első tíz hónapjában a magyar piacon, összesen 16 387-et,

a márka piaci részesedése 14,18 százalék volt. Fordból 11 518, Skodából 10 338, Opelből 9345, Volkswagenből 8988 kelt el.