Tovább nőhet az ingyenes kéményseprésre jogosultak száma

kéményseprők munka közben Varga Lajos; Kovács Károly dolgozik ÉPÜLET férfiak munkában golyó HÉTKÖZNAPI kémény kéményseprő SZEMÉLY
Budapest, 2010. október 11. Varga Lajos (j) és Kovács Károly kéményseprők kéményt ellenőriznek Budapesten VII. kerületi Király utcában a hivatalos fűtési szezon október 15-i megkezdése előtt. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A Kéményseprők Országos Szakszervezete támogatja az előterjesztést.
Vágólapra másolva!

A szakszervezet közleményben üdvözli a kormánypárti módosító javaslatot, amely lehetővé tenné a jövőben, hogy a bajba jutott, devizahitelesek Nemzeti Eszközkezelő által megvásárolt ingatlanjai után, az önkormányzati tulajdonú bérlakásokban élők részére is ingyenessé váljon a kéményseprés, amennyiben azt elfogadja az Országgyűlés.

Egy ilyen humánus döntést akár több ezer családot is érinthet

- írja a szervezet.

A Kéményseprők Országos Szakszervezete ugyanakkor úgy látja, szakmai alapon továbbra is érdemes lenne felülvizsgálni az ellenőrzések számának radikális csökkentését, illetve a családi házak esetében a kötelezettség eltörlését.

Kéményellenőrzés Forrás: MTI/Kovács Tamás

Meglátásunk és tapasztalataink alapján úgy véljük, hogy egy ilyen mértékű, saját felelősség körébe utalt preventív feladatra nem lett kellőképpen felkészítve a magyar társadalom. Sok esetben,a megfelelő információk hiányában, a mai napi nem tudják, hogy hová és kihez forduljanak ha mégis úgy döntenek, hogy ellenőriztetni szeretnék a kéményeiket - írják.

Ugyanakkor hozzáteszik, mind a szakmának, mind a jogalkotónak maradtak a kérdésben közösen megoldandó feladataik, "de ez az irány mindenképp biztató."