KSH: tízezer fölött az átadott új lakások száma

építkezés ház lakás otthon házépítés ingatlan, lakás, ingatlanfejlesztés, ingatlanpiac, CSOK
építkezés ház lakás otthon házépítés Budapest, 2017.01.20.
Vágólapra másolva!
Az első három negyedévben 10.218 új lakás épült, 28 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 26 655 volt, 6,2 százalékkal kevesebb, mint a múlt év azonos időszakában – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

Budapesten 2.154 lakást vettek használatba, 29,8 százalékkal többet, mint 2017 első kilenc hónapjában, a megyei jogú városokban 19,7 százalékkal, 2.730-ra nőtt az új lakások száma.

A többi városban 23,3 százalékkal több, 3.173 lakás készült el,

de legjobban, 47,4 százalékkal a községekben emelkedett az átadott lakások száma (2.161).

Illusztráció Fotó: Kiss József - Origo

A kiadott új építési engedélyek és bejelentések csökkenését a nem lakóépületekre kiadott engedélyek számának 19 százalékos csökkenése okozta, miközben 1,2 százalékkal több, 10.322 lakóépület építését tervezik.

Az építendő lakások száma Budapesten 25 százalékkal csökkent,

a megyei jogú városokban gyakorlatilag változatlan maradt, 0,3 százalékkal nőtt, a többi városban 9,0 százalékkal, a községekben 7,4 százalékkal emelkedett.

Az új épületekben használatba vett lakások 54 százaléka családi házban, 37 százaléka többlakásos épületben, 5,3 százaléka lakóparkban készült el. A használatba vett lakások átlagos alapterülete 3 négyzetméterrel 100 négyzetméterre nőtt a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva.

A lakásépítés változatlanul fele-fele arányban oszlik meg a természetes személyek és a vállalkozások között – fűzte hozzá a KSH jelentése.

Illusztráció Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A harmadik negyedében 24,3 százalékkal, 3701-re nőtt az új lakások száma, míg az építési engedélyek és bejelentések száma a tavalyi év azonos időszakával gyakorlatilag megegyezően 8.589 volt.

Budapesten 671 lakás készült el, 1,2 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál, a kiadott építési engedélyek és bejelentések száma 17,4 százalékkal, 2.100-ra csökkent a harmadik negyedévben.

A megyei jogú városokban 34,9 százalékkal több új lakás készült el, mint a tavalyi harmadik negyedévben, a kiadott engedélyek száma 9,1 százalékkal 1.980-ra nőtt.

A többi városban 23,1 százalékkal több lakásba költöztek be, de az építeni tervezett lakások száma 3,7 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi harmadik negyedévben. A községekben 44,1 százalékkal nőtt a lakások és 28,8 százalékkal a tervezett lakásépítések száma.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, az idén 20 ezer új lakást adhatnak át, ami 8 éves viszonylatban rekordot jelent, és azt mutatja, hogy a lakásépítések száma a válság előtti szintet közelíti.

A lakáspiaci trendeknek megfelelően Budapest mellett a nagy vidéki városokban, megyeszékhelyeken épül a legtöbb új társasház.

Illusztráció Forrás: Origo

A Pénzügyminisztérium (PM) szerint a tavalyi év azonos időszakához képest töretlen a lakásépítési kedv mind a fővárosban, mind az ország más településein. A bővülés hátterében a kormány gazdaságpolitikai intézkedései, valamint az otthonteremtési program 2015-ös életre hívása áll. Ennek nyomán 2016-ban több mint 31 százalékkal, míg 2017-ben 44 százalékkal több lakás épült, mint az azt megelőző évben. 2018 első kilenc hónapjának adata az év egészére nézve bíztató, a következő időszakban több ezer új lakás átadása várható még.

A kormány célja, hogy lehetőleg minden gyermeket nevelő család saját otthonhoz jusson

– közölte a PM, hozzátéve: az elmúlt években a lakosság foglalkoztatási és jövedelmi helyzete érzékelhetően javult, így a családok ma már bátrabban vághatnak bele lakásépítésbe vagy vásárlásba. Ehhez segítséget nyújt a családi otthonteremtési kedvezmény, amelynek népszerűségét jelzi, hogy 2015-ös bevezetésétől kezdődően már 89 ezer család kérelmét fogadták be a bankok több mint 250 milliárd forint értékben.

Ismertetik, hogy a kormány döntése értelmében tovább bővül az igénybevevők köre, hiszen a tervek szerint a kétgyermekes családok is igényelhetik a 10 millió forintos kedvezményes kamattámogatású kölcsönt, amely a három gyermeket vállalók esetén 15 millió forintra emelkedik. A most kezdődő családi nemzeti konzultáció eredménye tükrében további családtámogatási intézkedések várhatóak.