Megmutatjuk, miért nőttek drasztikusan a hazai lakásárak

15 legszexibb női állás a férfiak szerint
15. Ingatlanközvetítő
Vágólapra másolva!
A lakásárak emelkedésének több komoly gazdasági oka volt, köztük a kamatok csökkenése, a bérek látványos emelkedése, az általános bizalom növekedése és konjunktúra, a csok, vagy az elérhető magas hozamok miatt rövid és hosszú távú bérbeadásra szánt, befektetési célú lakásvásárlások terjedése. Ezek együtt robbantották be idehaza a lakásárakat az elmúlt 4 évben, de van egy különleges térkép, amely bemutatja, hogy ez a drágulás milyen komoly területi szórásban jelentkezett, és nagyban összefügg az országon belüli vándorlással.
Vágólapra másolva!

A Költözzbe.hu ingatlankereső portál elemzéséből és grafikonjaiból kiderül, hogy milyen látványos az összefüggés a népszerű célpontok és a lakásárak növekedése között. A lakásárak megugrásáról szinte havonta jelennek meg újabb és újabb elemzések, és valóban rendkívüli, amit produkáltak, hiszen az elmúlt 4 évben 10-20 százalékos árnövekedés mellett volt példa 100 százalékos növekedésre is. Azonban nagyon fontos hangsúlyozni, hogy ez a szárnyalás térben rendkívül eltérően jelent meg.

A KSH belső vándorlási adatainak és a Költözzbe.hu lakáspiaci adatbázisának vizsgálatával és összevetésével készült térkép és grafikon jól szemlélteti, hogy milyen szoros összefüggés van a migráció és az áremelkedés között.

Forrás: Költözzbe.hu

Nem új jelenség, ám egy 10 éves időtávon vizsgált, térképen vizualizált változás rendkívül látványosan mutatja be ezt a folyamatot. Lakáspiaci szempontból azonban az a legfontosabb, hogy van-e érdemi összefüggés a vándorlási adatok és lakásárak változása között. Az elvándorlással leginkább érintett területek az ország délnyugati, illetve északkeleti térségei, ahonnan elsődleges célpontok Budapest és agglomerációja, a nyugati országrész győri, soproni és szomszédos járásai, illetve a kecskeméti, a szegedi és a debreceni járások, továbbá külföld, ami ideiglenesen negatív hatással lehet a lakáspiacra.

Ahhoz, hogy jó összehasonlítási alapot kapjunk, a Költözzbe.hu korábbi évek adatai alapján vizsgálta meg az átlagárakat.

Az árak összehasonlítására a 2012-2015 évek között eladásra meghirdetett ingatlanok és a 2016-2018 között eladásra szánt ingatlanok átlag négyzetméterárainak változását elemezték. Egy-egy kirívó területet leszámítva, ilyen például a Balaton északi és déli partvidékének piaca, ahol bár a vándorlási különbözet nem különösebben pozitív, a befektető, nyaralót vásárló vevők miatt komoly áremelkedések voltak, általánosságban elmondható, hogy ahol pozitív a vándorlási különbözet ott nőttek leginkább a lakásárak.

Azokban a járásokban, ahol a belső migráció egyenlege pozitív volt, ott egyértelmű árnövekedés volt megfigyelhető, néhány járás kivételével az elvándorlás pedig az ingatlanárak jóval lassabb ütemű növekedését, vagy akár a csökkenését is eredményezte.

Az elkövetkező években várhatóan tovább folytatódik ez a tendencia,

a nagyvárosok, a több munkalehetőséget, ezáltal magasabb életszínvonalat kínáló települések irányába költözik a lakosság (jellemzően a fiatalabb korosztály) és ez vonzza a befektetőket.