Elon Musk Twitteren lopta el a befektetők pénzét

Elon Musk
(FILES) In this file photo taken on July 19, 2017, Elon Musk, CEO of SpaceX and Tesla, speaks during the International Space Station Research and Development Conference at the Omni Shoreham Hotel in Washington, DC. - Elon Musk's Hyperloop ultra high-speed transport system will be unveiled in Los Angeles in early December with free test rides to the public, the entrepreneur announced. "The first tunnel is almost done," Musk said on Twitter late October 21, 2018. "Opens Dec 10."Responding to comments on Twitter, Musk said there would be an opening event that night and "free rides for the public next day." (Photo by Brendan Smialowski / AFP)
Vágólapra másolva!
A Twitter által hitelesítettnek számító felhasználófiók Elon Musk néven futva összesen 150 ezer dollárt lopott el a hiszékeny közösségi média felhasználóktól. A feltört és átnevezett Twitter fiók azt ígérte, hogy aki egy bizonyos összeget befizet, azok között 10 ezer bitcoint sorsol majd ki.
Vágólapra másolva!

A Pantheon Books nevű fiók rendelkezik a Twitter által az autentikusságot jelző kék pipával. Ez azt jelenti, hogy a fiókót ellenőrizték és hitelesítették. Egy átlagembernek elég nehéz megszereznie a kék pipát, hiszen az esetek többségében közszereplők, hírességek, újságírók és üzletemberek kapják csak meg.

A fiókot viszont feltörték, majd az elkövetők átnevezték "Elon Muskra" és tőkegyűjtésbe kezdtek a közösségi oldalon. Azt ígérték Musk nevében, hogy azok között, akik befizetnek 0,1 (640 dollár) és 2 bitcoin (13 ezer dollár) közötti összeget, kisorsolnak 10 ezer bitcoint, amely 64 millió dollárnak felel meg.

Az oldal ezután egy QR kódot osztott meg, amely segítségével pénzt lehetett utalni a hackernek. Alig egy óra elteltével már 326 ember utalt, összesen 150 ezer dollárt.

A Twitter üzenetet azóta eltávolították, a közösségi oldal pedig már dolgozik azon, hogy visszaadják a fiókot a jogos tulajdonosának és kivizsgálják az ügyet. Ez nem az első eset, hogy valaki Musk nevével próbál pénzt szerezni a Twitteren. Még szeptemberben Dogecoint próbáltak meg gyűjteni a hackerek (hogy mi is az a Dogecoint? Erről ITT írtunk korábban).

Elon Musk, a Tesla vezére Forrás: AFP/Brendan Smialowski

A bűnözők azóta taktikát változtattak.

Először megpróbálnak feltörni néhány hitelesített fiókot, majd azokat nevezik át, így ráadásul sokkal több embert tudnak elérni, mint spam küldéssel. A Twitter bár folyamatosan küzd az ehhez hasonló csalókkal, azonban az ilyesfajta tevékenységet továbbra sem tudja végérvényesen felszámolni.