Már köbméterben raktároz az Amazon

2018.11.05. 20:02

Az amerikai e-kereskedelmi óriás raktáraiban egyre több terméket csomagolnak robotokkal, így sokkal magasabb polcokon is tárolhatják a termékeket, ezért a cég fontolóra vette, hogy nem négyzetméterben határozza meg raktározási nagyságát, hanem köbméterben.

Múlt héten a cég vezérigazgató-helyettese, Brian Olsavsky elmondta, hogy

terveik szerint négyzetméter helyett köbmétert fognak használni ahhoz, hogy megállapítsák a raktárak nagyságát, és annak telítettségét. Ezzel a lépéssel ugyanis az Amazon hatékonyabban tudja figyelemmel kísérni készletének változását.

IllusztrációForrás: AFP/Chris J Ratcliffe

Olsavsky elmondta, hogy amennyiben a változatás mellett döntenek, úgy részletes tájékoztatást tesznek közzé befektetőik számára. Idén a cég előrejelzése szerint 15 százalékkal nőtt a raktározási kapacitás – ez a növekedési ráta az elmúlt két évben 30 százalék volt.

Az Amazon raktárainak és adatközpontjainak nagysága 2017 év végén 18 millió négyzetméter volt.

Az Amazon egyre hatékonyabban használja fel raktárhelyiségeinek háromdimenziós mivoltát" – nyilatkozta Suvrat Dhanorkar, a Penn State University professzora.

IllusztrációForrás: AFP/Adrian Dennis

A fejlesztések többségét az automatizálás vezérli: robotokkal és gépekkel nagyobb mennyiségű raktári munkát lehet elvégeztetni.

Az Amazon 2012-ben 775 millió dollárt költött a Kiva Systems fejlesztette robotok felvásárlására, ami mintegy 100 ezer robotot jelentett.

Az ipari ingatlanok iránti kereslet – többnyire az e-kereskedelmi raktárak és elosztó központok miatt – már 34 egymást követő negyedévben meghaladta a kínálatot – állítja a CBRE Group legutóbbi jelentése.

Tarek Abdallah, a Northwestern Egyetem professzora elmondta, hogy

a többszintes raktárak különösen hasznosak az olyan cégek számára, mint az Amazon, mivel közel kell lenniük a nagyvárosokhoz, hogy felgyorsítsák a szállítást, ugyanakkor az ingatlanárak magasak, különösen a nagyvárosok közelében. Az első többszintes raktárt az Egyesült Államokban 2016-ban adták át.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK