Újra felragyoghat a technológiai papírok csillaga

Ez  a 7 cég már nem kér a dolgozóitól diplomát – galéria - Apple
4, Apple: a számítástechnika egyik úttörőjének tekinthető vállalatnál már mérnöki pozícióknál is inkább a tapasztalatra támaszkodnak, mint a diplomára.
Vágólapra másolva!
Ahogy az amerikai részvénypiacon az októberi eladási hullám a technológiai szupersztárok papírjait is elérte, mára eljutottunk odáig, hogy akár vételi lehetőségként is lehet tekintetni a gyengülésekre. Egy elemző szerint különösen az Apple részvényére érdemes odafigyelni.
Vágólapra másolva!

Az idei október igencsak megütötte az amerikai részvénypiacot. Az S&P 500 index majdnem 7 százalékot, míg a Dow Jones 5 százalékot veszített az értékéből. Érdekesebb azonban, hogy a korábban igen erősen sztárolt technológiai részvények ennél is nagyobbat, egészen 15 százalékot szakadtak. Érdemesebb azonban közelebbről is megnézni a papírokat a mostani felfordulásban, mert egyáltalán nem biztos, hogy azonnal menekülőre kellene fogni – írja a MarketWatch elemzője, Tim Mullaney.

Az Apple izgalmai

Külön izgalmas az Apple, amely a csütörtöki tőzsdezárás után tette közzé a negyedéves gyorsjelentését. A vállalat némileg alulmúlta az iPhone-eladásokkal kapcsolatos várakozásokat, miközben nagyjából 2 milliárd dolláros bevételi várakozást fogalmazott meg a decemberi negyedévre, amely szintén elmarad az elemzői konszenzustól. Ezzel együtt viszont Mullaney szerint van két olyan tényező, amelyre a befektetőknek érdemes odafigyelniük az Apple kapcsán, amennyiben nem csak a napi árfolyammozgások érdeklik őket.

Továbbra is vonzók az Apple papírjai Forrás: AFP/Frankhoermann/Sven Simon

Az egyik, hogy az Apple szolgáltatási üzletága először érte el a 10 milliárd dolláros negyedévet, megerősítve ezzel a cég hosszú távú növekedési stratégiáját. Emellett pedig

az átlagos iPhone eladási árak majdnem 27 százalékkal emelkedtek, és ezzel lenyomták az elemzői várakozásokat.

Ez pedig arra utal, hogy az Apple vásárlói nem rettentek meg a jelentős áremelésektől, és lendületesen veszik az új modelleket is.

Így már nem is olyan meglepő, hogy Tim Cook az Apple vezérigazgatója közölte, az eddigi legerősebb termékkínálattal vág neki a cég az ünnepi szezonnak, és a menedzsment nem is lehetne optimistább az Apple jövőjével kapcsolatban.

Sztárok árazásai

Vagyis bár az Apple részvénye pénteken gyengülést mutatott, Mullaney szerint a vállalat teljesítménye alapján teljesen reális lehet most bevásárolni. Főleg, hogy a társaság előremutató ár/profit (P/E) rátája (a következő évre becsült nyereség alapján) soha nem volt túlságosan magas, és most is 15-ön áll. Összevetésképpen az S&P 500 index P/E rátája 20 fölött állt a múlt hét végén.

Más technológiai sztárokat nézve az látszik, hogy a Google mögött álló Alphabet P/E rátája 23, a Facebooké pedig 20, amivel a közösségi média cég igen olcsónak számít.

Ráadásul mindkét vállalat lenyomta az előzetes profitvárakozásokat az előző negyedévben.

A Netflix ezzel szemben extrém drága papírnak számít a maga 80 körüli P/E rátájával, de a vállalat a 2002-es tőzsdére lépése óta folyamatosan igen magas árazáson forog. Ezzel együtt viszont a vállalat sikere eddig lényegében töretlen, és minden esélye megvan arra, hogy öt éven belül a mainál sokkal több pénzt keressen – véli Mullaney.

Vételi lehetőséget teremtett az eladási hullám? Forrás: AFP/Getty Images/Drew Angerer

Az elemző hozzáteszi, a múlt hónapban tapasztalt eladási hullám sehol nem volt a 2000-2002-es internetbuborék kipukkadásához képest. A befektetők azonban széles körben adták a technológiai papírokat, amivel Mullaney szerint elég jó vételi lehetőséget hoztak össze napjainkra – a sztárok közül egyedül az Apple nem volt alulteljesítő a szélesebb piaccal szemben októberben.

Mullaney alapvető érve a vétel mellett, hogy az amerikai sztárvállalatok mind olyan üzletben utaznak, amely továbbra is szilárdan tartja magát: okostelefon (Apple), felhőalapú informatika (Microsoft, Amazon), közösségi média (Facebook). Ezzel együtt pedig az elemző azt is hangsúlyozza, hogy

az Apple kivételével egyik sztárvállalatot sem érinti igazán az USA és Kína kereskedelmi konfliktusa,

miközben a cégek igen jó helyzetben vannak ahhoz, hogy a nyereségeiket gyorsabban növeljék, mint a bevételeiket. Ráadásul még a nehezebb helyzetben lévő Apple is igen szépen teljesít a profit frontján, vagyis az iPhone gyártója sem mutat jelentősebb problémákat. Következésképpen Mullaney úgy véli, az októberi eladási hullám után érdemes lehet lecsapni a technológiai sztárpapírokra.