Felpattanás követte az esést a tőzsdéken

Budapesti Értéktőzsde 2016 április 5-én Budapesti Értéktőzsde
Budapesti Értéktőzsde 2016 április 5-én
Vágólapra másolva!
Az előző heti mélyrepülést felpattanás követte a tőzsdéken, így a hazai részvénypiacon is, amiben a vezető részvények többsége részt vett.
Vágólapra másolva!

A hétfői és keddi kisebb emelkedést szerdán egy méretes, közel kétszázalékos rali követte, így a múlt heti rövid kereskedés során mintegy 1200 pontot, azaz 3,4 százalékot ugrott a BUX index.

Megtáltosodott a Mol

Az OTP egy hétfői kitörési kísérlet után kedden újra a lélektani 10000 forintos érték alá esett, azonban szerdán óriási forgalom mellett meredeken emelkedett, így a rövid héten 3,3 százalékkal drágultak a bankrészvények.

Erős várakozások előzték meg a Mol szerdai harmadik negyedéves gyorsjelentését, azonban a régiós olajipari multinak még ezeket is sikerült felülteljesítenie,

amivel megalapozta a további emelkedést. Összességében három nap alatt 5,3 százalékkal fejelte meg az előző heti teljesítményt.

A harmadik negyedévben az olajtársaság tisztított EBITDA-ja 32 százalékkal, 197,4 milliárd forintra, tisztított üzemi eredménye 36 százalékponttal, 105,1 milliárd forintra, adózott eredménye pedig 89 százalékkal, 90 milliárd forintra ugrott. Ezzel 5, 7 és 15 százalékkal meghaladta a várakozásokat.

A Richter hétfői felpattanását lecsorgás követte, azonban a gyógyszergyártó részvényei szerdán megtáltosodtak, így óriási hajrával 3,1 százalékos nyereséget értek el a múlt héten.

A Magyar Telekomnak azonban nem sikerült az emelkedés, így 1,4 százalékot veszített értékéből a múlt hét során.

Emelkedéssel ünnepelt a forint

A hét első felében minimálisan gyengült a forint, azonban a nemzetközi és a feltörekvő piaci hangulat javulásával a hazai szünnapok alatt nagyot erősödött a hazai fizetőeszköz. Pénteken az eurót már közel három hónapos csúcson, 321 forinton is jegyezték.

A Budapesti Értéktőzsde Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az euróval szemben 0,77, a dollárral szemben 0,62 százalékos javulást ért el a hazai fizetőeszköz, így jobban teljesített a régiós devizákhoz képest, azonban kisebb mértékben erősödött a feltörekvő devizáknál.

Az igen gyenge előzetes harmadik negyedévi euróövezeti és olasz GDP-adatok hatására a múlt hét első felében fokozatosan gyengült az euró, azonban csütörtökön nagyot szépített az amerikai-kínai kereskedelmi háború esetleges megoldásának hatására.

Pénteken azonban újra gyengült a közös európai deviza a vártnál erősebb amerikai munkaerőpiaci adatok hatására.

Felemás gyorsjelentések érkeztek Amerikából

A nemzetközi részvénypiacok irányát alapvetően továbbra is a felemás amerikai vállalati eredmények és a kereskedelmi háborúval kapcsolatos, néha ellentmondó fejlemények határozták meg.

Hétfőn az autógyártók vezetésével nagyot emelkedtek az európai tőzsdék, mivel Kína felére csökkentené az autók adóját.

Az amerikai tőzsdék azonban zuhantak az Amazon gyenge negyedik negyedéves előrejelzése, valamint Donald Trump újabb Kína elleni vámfenyegetései miatt.

Kedden pedig az európai tőzsdék gyengélkedtek néhány várakozások alatti eredmény és a kiábrándító európai GDP-adatok miatt. Ugyanis az euróövezet GDP-je a harmadik negyedévben mindössze 0,2 százalékkal bővült az előző negyedévhez képest, az olasz GDP növekedése pedig teljesen leállt.

Forrás: AFP/NurPhoto/Alexander Pohl

Ezzel szemben nagyot emelkedtek az amerikai tőzsdék, miután Donald Trump bejelentette, hogy nagy üzletet köthet Kínával. Szerdán robusztus vállalati eredmények adtak lökést az európai és amerikai indexeknek, csakúgy, mint csütörtökön.

Az emelkedést az is támogatta, hogy Donald Trump telefonon beszélt Hszi Csin-ping kínai elnökkel, akivel megállapodott, hogy a november végi G20-ak ülésén személyesen tárgyalnak a kereskedelmi kérdésekről.

Ezt az a hír is alátámasztotta, hogy az amerikai elnök utasítást adott az esetleges amerikai-kínai megállapodás megtervezésére – igaz, ezt másnap cáfolták.

A kereskedelmi háború enyhülésével kapcsolatos remények hatására pénteken az autógyártók vezetésével folytatódott az emelkedés az európai tőzsdéken, azonban az amerikai indexek lefordultak az Apple zuhanása miatt.

A cég eredménye ugyan bőven felülmúlta a várakozásokat, de a negyedik negyedéves előrejelzését visszafogta.

Az amerikai részvényeknek az sem kedvezett, hogy a vártnál jobb amerikai munkaerő-piaci adatok hatására némileg erősödtek a kamatemelési várakozások. Összességében a múlt héten a DAX 2,8, az amerikai indexek pedig 2,4-2,7 százalékkal kerültek feljebb.