Amerikai példák igazolják: megéri a cégeknek fogyatékkal élőket alkalmazni

fogyatékos emberek
Egy évtizeden belül ma még nehezen elképzelhető fejlődés valószínű, a fogyatékkal élő emberek helyzetének javításában
Vágólapra másolva!
Több mint 15 millió munkaképes, fogyatékkal élő személyt regisztráltak az Egyesült Államokban. Ugyan vannak közülük, akik dolgoznak, de többségük nem talál munkát – állítja a MoneyIsh. A fogyatékkal élők munkanélküliségi rátája kétszer akkora, mint a nem fogyatékkal élőké, noha ez közgazdasági szempontokkal nem indokolható.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Munkaügyi Statisztikai Hivatal szerint a fogyatékkal élők 29 százaléka rendelkezik csupán munkával, leginkább kisebb cégeknél. Ráadásul a Nemzeti Gazdaságkutató Hivatal tanulmánya szerint a munkáltatók negatív megkülönböztetést alkalmaznak a fogyatékkal élőkkel szemben.

Illusztráció Forrás: Dreamstime

A hivatal több mint 6 ezer kitalált pályázó nevében küldött be jelentkezést álláshirdetésekre. Azoknál a jelentkezéseknél, ahol jelezték a fogyatékosságot, 26 százalékkal kevesebb válasz érkezett.

Ez a fajta diszkrimináció nagy hiba a vállalatok részéről, ugyanis a Monday by Accenture által közzétett jelentés szerint

azok a cégek, ahol fogyatékkal élők is dolgoznak, 28 százalékkal több profitot termelnek,

ráadásul a dolgozók sokkal barátságosabbnak ítélik meg ezeket a cégeket.

Chad Jerdee, az Accenture tanácsadója és főigazgatója elmondta, hogy a fogyatékkal élők nagy előnyöket nyújtanak a vállalatok számára.

Először is, egyedülálló perspektívát hoznak a munkahelyre, ami segíthet a cégeknek abban, hogy jobb döntést hozzanak.

Ráadásul a fogyatékkal élők gyakran rugalmasak és kreatívak, ami két további olyan tulajdonság, ami elősegítheti a munkavégzést és a vállalat céljainak megvalósulását.

Egyes vállalatok azért nem alkalmaznak fogyatékkal élőket, mert félnek attól, hogy magasabb többletköltséggel jár a foglalkoztatásuk. Azonban ritkán adódik jelentős többletköltség, és ha mégis, akkor ez átlagosan csupán 500 dollár (kb. 143 ezer forint) körül alakul.