Évtizedes csúcson az osztrák olajtársaság

- Horizontal
The headquarters building and logo of Austria's energy group OMV are seen in Vienna on November 7, 2012. Austrian oil and gas group OMV said on Wednesday that nine-months net profit rose 21 percent as production in Libya reached levels last seen in early 2011 at the start of the uprising that toppled Moamer Khadafi. AFP PHOTO / ALEXANDER KLEIN (Photo by ALEXANDER KLEIN / AFP)
Vágólapra másolva!
Az osztrák OMV olajipari társaság is csatlakozott az elmúlt időszakban rekordokat döntögető olajcégekhez, hiszen megtisztított üzemi eredménye 31 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben. Ez pedig évtizedes viszonylatban is kiemelkedőnek számít.
Vágólapra másolva!

A kamat- és adólevonások előtti eredmény 1,05 milliárd euró lett, ami meghaladta a 929 millió eurós előzetes várakozásokat – emeli ki a CNBC cikke. Ez egyben évtizedes csúcsot jelent az olajtársaságnál.

Az eredményesség növekedését az olajár-emelkedés mellett az támogatta, hogy megkezdődött a konszern abu-dzabi olajmezején a kitermelés.

Az OMV központja Bécsben Forrás: AFP/ALEXANDER KLEIN/Alexander Klein

A cég nyeresége viszont valamivel alacsonyabb lett, hiszen az egy évvel korábbi 472 millió euró után az idei harmadik negyedévben 455 millió euróra csökkent.

A kitermelés 65 ezer hordóval, napi 406 ezer hordó egyenértékre nőtt, ami azt jelenti, hogy az olajtársaság 2025-ig jó eséllyel elérheti a stratégiai célként meghatározott 600 ezer hordós termelést.

Az első három negyedévben az OMV forgalma 6 százalékkal 16,3 milliárd euróra emelkedett, nettó nyeresége pedig az egy évvel korábbi 432 millió euróról 1,2 milliárd euróra ment fel.

A működési eredmény 2,27 milliárd euró lett, duplája az előző évinek, a CCS működési eredmény pedig 14 százalékkal emelkedett 2,59 milliárd euróra.

Az OMV az egész évre 74 dolláros átlagos Brent olajárral számol, szemben a korábbi 70 dolláros prognózisával. Szénhidrogén termelése pedig az év végére eléri a napi 420 ezer hordót.