Emelkedtek az ipari termelői árak

A Broad Group építőipari vállalat előre gyártott elemeket készítő üzeme Csangsában, Sky City
Vágólapra másolva!
2018 szeptemberében az ipari termelői árak összességében 6,7 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit. Az árváltozás hátterében alapvetően a bérek növekedése, az olajár-emelkedés és a forint gyengülése állt.
Vágólapra másolva!

A belföldi értékesítési árak átlagosan 8,2 százalékkal nőttek, ezen belül a hattizednyi súlyt képviselő feldolgozóipar árai 7,8, a több mint egyharmadnyi súlyú energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) árai 9,7 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz mérten.

Az ipar exportértékesítési árai 6,0 százalékkal nőttek az előző év szeptemberihez viszonyítva.

Forrás: AFP/Peng Hongwei

2018. szeptemberben a 2017. szeptemberihez képest:

  • Az ipar belföldi értékesítési árai 8,2 százalékkal emelkedtek. Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 11, a beruházási javakat gyártókban 4,5, a fogyasztási cikkeket gyártókban 1,4 százalékkal nőttek az árak.
  • Az ipari exportértékesítés árai 6,0 százalékkal emelkedtek, ezen belül a 96,4 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 5,2, a 3,4 százalékos részarányú energiaiparban 28 százalékkal nőttek az árak ágazatspecifikus világpiaci hatások következtében.

2018. január–szeptemberben a 2017. január–szeptemberihez képest:

  • A belföldi értékesítés árai 5,7, az exportértékesítésé 5,4 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében 5,5 százalékkal magasabbak voltak.